Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storbritannien stoppar flyg från sex afrikanska länder på grund av ny virusvariant

Resenärer på Gatwick flygplats.
Bildtext Flygstoppet börjar gälla klockan 12 på fredag. Brittiska resenärer som återvänder från Sydafrika eller de fem andra länderna i södra Afrika sätts i karantän.

En ny virusvariant som upptäckts i Sydafrika kan ha mer än dubbelt så många mutationer som den nu dominerande deltavarianten.

Storbritannien meddelade på torsdagen att man kommer att stoppa flyg från Sydafrika, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho och Eswatini från och med fredag på grund av den nya coronavirusvarianten.

Enligt Storbritanniens hälsominister Sajid Javid är man oroad för att den nya varianten kan vara mer smittsam än deltavarianten, och att de nuvarande vaccinen kan vara mindre effektiva mot den.

Den nya virusvarianten, som kallas B.1.1.529, har ett mycket stort antal mutationer. Därför är forskare oroliga för att den möjligen kan kringgå immunskyddet och därmed göra viruset mer smittsamt.

Stor ökning i coronafall i Sydafrika

Sydafrikanska forskare upptäckte den nya varianten i början av veckan.

I Sydafrika ser man nu en dramatisk ökning i nya coronafall, uppgav Sydafrikas hälsominister Joe Phaahla på en presskonferens på torsdagen. Enligt Phaahla sprider den nya varianten sig snabbt i Gauteng, landets folkrikaste provins.

Efter en period av relativt låg smittspridning, kring 200 nya coronafall per dag, har fallen ökat under den senaste veckan till 1 200 på onsdagen och nästan 2 500 på torsdagen.

Den nya varianten ser ut att vara orsaken till ökningen, men forskare jobbar nu på att fastställa hur stor andel av de nya fallen den nya varianten utgör.

Varianten förutom i Sydafrika också påträffas i Botswana och Hong Kong.

Källor: Reuters, AFP, AP.