Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Miserabla starten i VM-kvalet – Finland missade 21 raka trepoängskast och föll mot Sverige: "Aldrig upplevt det"

Från 2021
Sveriges Ludvig Håkanson och Shawn Huff i duell.
Bildtext Sveriges Ludvig Håkanson gjorde stundtals lite som han ville mot Finland.
Bild: TT / Lehtikuva

Finland fick en bedrövlig start på kvalet till basket-VM. Förlust mot Sverige – efter ett trepoängsskytte som det inte fanns mycket att skryta över.

Scenerna från den finska bänken under VM-kvalpremiären mot Sverige var talande. Finlands tränarteam vrålade ilsket under en timeout, och det var ett landslag i ordentlig gungning som hamnade på efterkälken i Stockholm.

Sverige ledde klart i paus, Finland lyckades knappa in en stor del av försprånget efter paus och var i slutskedet bara fem poäng efter – men det blev en tung blåvit afton på svensk mark.

Knappt två timmar efter fotbolldamernas förlust i Göteborg fyllde basketherrarna på det dystra kvalsaldot för kvällen. 72–62 till Sverige i ett väldigt välfyllt Globen.

– Tyvärr gick det här precis som vi hade befarat att det kunde gå i värsta fall, säger förbundskaptenen Henrik Dettmann till basketförbundets hemsida.

Knappade in på slutet

Grunden till den finländska förlusten byggdes via ett otroligt tamt skytte. Bara drygt tjugo procent av försöken från trepoängslinjen satt. När över hälften av Finlands skott kom från den distansen var det uppförsbacke deluxe.

I första halvlek gick samtliga 16 försök förbi och totalt missade Finland 21 raka trepoängsskott. Efter halva matchen stod Finland på anmärkningsvärt svaga nitton gjorda poäng.

– Vi hittade inte rytmen. Vårt skytte var inte speciellt bra i första halvlek och i försvaret var vi inte heller starka. Samtidigt spelade Sverige riktigt bra, säger Dettmann.

– Jag har aldrig upplevt att så många treor inte går i. Vi får starta med att det här inte upprepar sig, säger Dettmanns efterträdare Lassi Tuovi till Yle.

Finland korrigerade kursen i sista perioden och gjorde 29 poäng, men det blev Sverige som fick en drömstart i VM-kvalet.

– Jag är jätteödmjuk och superglad över att slå finnarna här i dag. Den här matchen handlar inte om taktik utan bara om kämpaglöd, säger svenska tränaren Ludwig Degernäs till SVT.

Finland fortsätter VM-kvalet hemma i Esbo mot Kroatien på söndag.

VM-kval i basket, grupp C

Sverige–Finland 72–62 (31–19)

Kroatien–Slovenien 74–76 (39–41)