Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Majoriteten av finländarna är emot pälsuppfödning i dess nuvarande form – särskilt kvinnor och unga motsätter sig näringen

Från 2021
Två minkar står på bakbenen och tittar ut ur sin bur.
Bildtext 37 procent av dem som svarade ville förbjuda pälsuppfödningen helt inom 5-15 år.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

En klar majoritet av finländarna motsätter sig pälsnäringen, visar en färsk enkät. Totalt 71 procent av dem som svarade uppgav att de inte godkänner pälsfarmning i sin nuvarande form.

Det är särskilt kvinnor och unga som motsätter sig pälsnäringen, visar enkäten som gjordes av Taloustutkimus för djurrättsorganisationerna Animalia och Oikeutta eläimille.

I undersökningen skulle deltagarna svara på fyra påståenden om pälsuppfödningens framtid, och välja det påstående som bäst beskriver deras åsikt.

Två av alternativen innefattade att pälsnäringen skulle förbjudas inom 5-15 år och pälsuppfödarna skulle få statsstöd för att byta yrke. Ett alternativ handlade om att pälsnäringen kunde fortsätta i samma form som nu, utan nya begränsningar, och ett om att fortsätta pälsnäringen men erbjuda pälsdjuren betydligt mera utrymme.

37 procent av dem som svarade ville förbjuda pälsuppfödningen helt inom 5-15 år.

En tredjedel, 34 procent, svarade att de godkänner att pälsfarmningen fortsätter ifall djuren får betydligt mera utrymme och möjlighet att utöva sina arttypiska beteenden.

16 procent av dem som svarade ansåg att pälsnäringen kan fortsätta i sin nuvarande form och utan nya restriktioner.

Mink i bur på pälsfarm.
Bildtext Pälsnäringen har förbjudits bland annat i Estland och Norge under de senaste åren.
Bild: Yle / Anna Kurtén

Animalia: Pälsfarmning under bättre förhållanden gör branschen olönsam

Vid djurrättsorganisationerna säger man att det är motstridigt att den nya djurlagen godkänner att pälsuppfödningen får fortsätta.

"Den nya pälsförordningen kommer inte att underlätta för djuren på pälsfarmarna, enligt våra uppgifter. Pälsfarmning har slutat vara lönsamt i andra länder då krav på bättre förhållanden har införts", säger verksamhetsledare Heidi Kivekäs vid Animalia i ett pressmeddelande.

Under de senaste åren har till exempel Norge, Estland och Frankrike förbjudit pälsnäringen.

Enkäten gjorde per telefon och ca 1 000 personer deltog.