Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Frusna finländare i Bilbao – damlandslaget bytte friskt för att hålla värmen i iskall hall: "Satt med vinterjackor på och frös"

Arkivbild på Emma Aarnio från 2019.
Bildtext Emma Aarnio var tongivande i Bilbao (arkivbild).

Finska handbollsdamernas segermatch mot Baskien vände fram och tillbaka. Temperaturen i hallen var däremot jämn och låg – något som påverkade matchningen av laget.

Finland öppnade veckans handbollsturnering i Bilbao med att slå ett baskiskt lag. Det blev en uddamålsseger med 27–26, meddelar handbollsförbundet.

På målskyttsfronten var det inga märkligheter. Sverigebaserade Emma Aarnio och Nicolina Fredriksson prickade in sju mål var och satte därmed över hälften av de finländska målen i matchen.

Däremot var förhållandena i Bilbao betydligt mer anmärkningsvärda.

I förbundets utskick framgår det att matchen spelades i en iskall hall.

– Vi gjorde många byten under matchen så att spelarna inte skulle stelna. Lagledningen satt med vinterjackor på och frös under matchen. Det är inte speciellt varmt i Bilbao, och som tur är spelar vi i en annan hall när vi möter Luxemburg, säger Finlands förbundskapten Tomas Westerlund.

Tappade greppet efter paus

I själva matchen ledde Finland med fem bollar i paus. Första trettio bet kontringsspelet.

– Vi blev för passiva i försvaret och skakiga framåt i andra halvlek. Det ledde till för många tekniska misstag och enkla bolltapp. Vi fick ändå grepp om spelet på slutet och vände till seger, säger Westerlund.

Damlandslaget, som föll mot Färöarna och slog Israel i EM-kvalet i somras, spelar två landskamper till i Baskien. I kväll väntar Luxemburg och på lördag avslutas turneringen mot Argentina.

Handboll, landskamp

Finland–Baskien 27–26 (15–10)

Finlands målskyttar: Emma Aarnio 7, Nicolina Fredriksson 7, Malena Heikkinen 3, Ellen Voutilainen 2, Johanna Hilli 2, Linn Wentzel 2, Ella Holopainen 1, Anna Lindholm 1, Sara Sandelin 1, Anna Westerlund 1.