Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Forskare är oroad över den nya coronavirusvarianten i Sydafrika – nuvarande vaccins effekt mot varianten är "tusendollarsfrågan"

Från 2021
Tuomas Aivelo, forskaradoktor vid Helsingfors universitet.
Bildtext Den nya virusvarianten verkar öka smittsamheten, vilket gör det mer sannolikt att de undviker immunskydd, säger forskardoktor Tuomas Aivelo.
Bild: Janne Lindroos / Yle

Evolutionsbiolog Tuomas Aivelo, forskardoktor vid Helsingfors universitet, är oroad över den nya coronavirusvarianten som först påträffades i Sydafrika.

Enligt Aivelo är den nya virusvarianten den som främst bekymrar experter sedan deltavarianten upptäcktes.

– Det finns enormt många mutationer i den här varianten. Mutationerna har setts i tidigare varianter, men nu finns det många i en och samma variant. Nu verkar dessa mutationer öka smittsamheten, vilket gör det mer sannolikt att de undviker immunskydd, sa Aivelo i Yles morgon-tv på fredagen.

Enligt Aivelo finns det dock fortfarande många obesvarade frågor om den nya virusvarianten. En av dem är varför varianten blivit vanligare i Sydafrika.

– Om varianten sprider sig mycket mer effektivt, måste vaccinationsgraden bli högre. Eller kringgår kanske varianten tidigare förvärvat vaccinskydd på någon nivå, spekulerar Aivelo.

Ännu vet man inget om de existerande coronvaccinens effekt mot varianten.

– Det är tusendollarsfrågan, säger Aivelo.

Storbritannien meddelade redan på torsdagen att man stoppar alla flyg från Sydafrika, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho och Eswatini.

WHO väntas i dag, fredag, komma med mer information om virusvarianten och om man kommer klassa det som en officiell variant. B.1.1.529 kan därmed få ett namn som följer det grekiska alfabetet likt delta.

Enligt BBC har virusvarianten påträffats i Sydafrika, Botswana och Hongkong.

Det här är en omarbetad och översatt artikel baserad på Yle Uutisets text Tutkija pitää Etelä-Afrikan uutta koronavirusmuunnosta huolestuttavana – nykyrokotteiden teho siihen vielä "tuhannen taalan kysymys". Översättningen är gjord av Emil Friman.