Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Intensivvården vid ÅUCS överbelastad – kan leda till att fler operationer skjuts upp

Uppdaterad 26.11.2021 12:18.
En sjukskötare Evelin Prees vårdar en coronapatient på intensivvårdsavdelningen.
Bildtext Arkivbild från tidigare i höst vid ÅUCS intensivvårdsavdelning. Antalet coronapatienter inom intensivvården riskerar nu vården för andra patienter.

Intensivvårdsavdelningen vid Åbo universitetscentralsjukhus är nu hårt belastad av coronapatienter. Det här har lett till att man varit tvungen att skjuta upp operationer som krävt intensivvård.

Intensivvårdsplatserna räcker helt enkelt inte till för alla. Det är budskapet från Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

– Detta är det sorgliga priset för det här. Andra människor måste lida då mängden coronapatienter ökar, säger överläkare Mika Valtonen vid ÅUCS intensivvårdsavdelning.

Hittills under pandemin har allt som allt 110 coronapatienter fått intensivvård på ÅUCS. På fredagen (26.11) får fem patienter intensivvård på ÅUCS.

På ÅUCS har man hittills varit tvungen att flytta ett tiotal operationer som krävt intensivvård på grund av bristen på intensivvårdsplatser.

De flesta är ovaccinerade

Coronasituationen syns också på en bredare front på sjukhuset. Den belastar bland annat jouren, diagnostiken och övriga avdelningar förutom infektionsvårdsavdelningarna.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd löper ovaccinerade en 19 gånger större risk att hamna på sjukhus än de som är vaccinerade mot coronaviruset. Risken för att behöva intensivvård är 33 gånger större för ovaccinerade.

Enligt Valtonen skulle det nu vara viktigt att alla som kan tar coronavaccinet.

– Det är helt klart att alla vaccin kan ha vissa biverkningar men dess risk är av helt annan klass än hotet för att få en allvarlig coronasjukdom, säger Valtonen.

Valtonen ställer sig också positiv till en utökad användning av covidintyg när det gäller olika evenemang och tillställningar.

Närbild på överläkare Mika Valtonen.
Bildtext Enligt överläkare Mika Valtonen är risken att behöva få intensivvård för covid-19 liten ifall man är dubbelvaccinerad och inte har några grundsjukdomar.

I genomsnitt behöver en coronapatient intensivvård i elva dygn vid ÅUCS. Ett dygn intensivvård kostar samhället cirka 3 000 euro, så i genomsnitt betyder det att räkningen för vården av en coronapatient som behöver intensivvård är cirka 33 000 euro. Därtill kommer tilläggskostnader för övrig sjukhusvård och tiden som konvalescent.

Från september till dags dato har 89 procent av de coronapatienter som behövt intensivvård vid ÅUCS varit ovaccinerade, säger Valtonen.

Intensivvårdsplatserna konstant hotade

För den så kallade tunga intensivvården finns det för tillfället i Finland reserverat cirka 250 vårdplatser. För hela Finlands del har man uppskattat att av sjukhusens egna platser kan högst 20 procent riktas till coronapatienter utan att det inverkar negativt på de patienter som behöver övrig intensivvård.

I Finland betyder det här alltså 50 coronapatienter i intensivvård. I Helsingfors betyder det 15 patienter och på ÅUCS fem patienter.

Coronapatienternas dödlighet på intensivvårdsavdelningen är närmare tre gånger större än för övriga intensivvårdspatienter.

Den genomsnittliga åldern för coronapatienter som fått intensivvård på ÅUCS är 52 år. Av dem har 70 procent varit män.

– Så ser det ut på de flesta håll runt om i världen, så det är inte i sig överraskande. En orsak till varför det ser ut på det viset är att män i högre utsträckning jobbar inom branscher och på arbetsplatser där coronaviruset kan spridas mycket snabbt, säger Valtonen.

Som exempel nämner han varvsindustrin och Åbovarvet, där obligatoriska hälsokontroller infördes tidigare i höst.

Mikko Pietilä om julfirandet: "Nu måste vi vara försiktiga"

Det är endast några veckor kvar till jul, och enligt chefsöverläkare Mikko Pietilä vid ÅUCS gäller det nu att undvika att samlas och träffas i alltför stor utsträckning för att säkra att viruset inte sprids så mycket att nya restriktioner blir aktuella.

– För att kunna fira jul som normalt med familj och vänner så borde alla nu ta det lugnt och tänka på att undvika onödiga kontakter.

Skulle en tredje vaccindos för hela befolkningen underlätta läget vid sjukvården?

– Det tror jag. Det är genom vaccineringen som vi tar oss ut ur den här krisen. Exempelvis i Israel har det visat sig vara till nytta att trippelvaccinera stora delar av befolkningen.

Man med glasögon, mörkt hår, kostym, slips och ansiktsskydd.
Bildtext Chefsöverläkare Mikko Pietilä vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Trots att över 80 % av av befolkningen inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt fått dubbla vaccindoser sprider sig coronaviruset snabbare än tidigare. Enligt Mikko Pietilä är detta en effekt av att samhället till mångt och mycket har öppnats upp och större evenemang har kunnat ordnas igen.

– Rörligheten har ökat jämfört med hur läget såg ut för några månader sedan. Människor går på restaurang och i butiker och eleverna träffas i skolorna. Viruset sprids via dessa närkontakter.

26.11.2021 klockan 12.14: Artikeln har uppdaterats med kommentarer från chefsöverläkare Mikko Pietilä och överläkare Mika Valtonen.