Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italien inför nytt "super green pass" för covidvaccinerade – ovaccinerade ska hålla sig till "hem, arbete, hem"

Vaccinering i Italien. Människor får sin tredje vaccindos mot covid-19.
Bildtext Äldre får sin tredje dos coronavaccin i Rom. Begränsningarna för de ovaccinerade hårdnar i landet.

Italien trappar upp restriktionerna för ovaccinerade. Detta i ett försök att hejda en ny uppgång i antalet coronasmittade och förhindra stängningar som påverkar alla i samhället och ekonomin i större skala.

Från den 6 december inför den italienska regeringen vad man kallar ett "super green pass". Det innebär att den som är vaccinerad fortsatt kan äta på restaurang, gå på gymmet och bio med sitt "gröna kort".

Samtidigt som de som inte är vaccinerade får hålla sig borta från dessa aktiviteter, samt är utestängda från museer, sportevenemang, barer, diskon och alla offentliga ceremonier. Detta gäller fram till den 15 januari.

Det här är ett sätt för regeringen att vidta försiktighetsåtgärder för att hålla smittspridningen, som ökat under de senaste fem veckorna, under kontroll. Samtidigt som man låter alla samhällsaktiviteter fortgå.

Vill rädda julen och turismen

Med dessa åtgärder hoppas man "rädda julen" och skydda skidturismen, som drabbades hårt förra året då det var totalförbud för skidanläggningarna att vara verksamma.

Italien hade redan sedan tidigare bland de strängaste kraven i EU vad gäller just coronapass för att kunna delta fullt ut i samhället. De första infördes redan i somras.

Och sedan i oktober i år krävs ett grönt kort för att få gå till arbetet både i offentlig och privat sektor.

Det gröna kortet har varit möjligt att uppnå genom att vaccinera sig alternativt genom att ta ett coronatest högst 48 timmar innan.

Hem, arbete, hem

I och med den italienska regeringens senaste beslut blir skillnaden att det gröna kortet, som nu får epitetet "super", från och med den 6 december inte längre är möjligt att få för offentliga aktiviteter genom ett negativt coronatestresultat under de senaste 48 timmarna.

Mario Draghi, Italiens premiärminister utanför sin residens.
Bildtext Mario Draghis regering har länge kört med bland de hårdaste begränsningarna för ovaccinerade i Europa. För att "rädda julen" för de vaccinerade blir nu begränsningarna ännu hårdare.

Det ges bara till de individer som genomgått hela vaccinationscykeln på två doser.

De ovaccinerade uppmanas begränsa sig till hem, arbete och tillbaka till hemmet.

Det har även återinförts olika färgade zoner beroende på hur stor smittspridningen är i olika kommuner och regioner.

Men dessa färger påverkar inte de som är vaccinerade och har grönt kort. De kommer heller inte begränsa rörelsefriheten som har varit fallet tidigare.

Trycket från regionerna

Det är trycket från de regioner som nu ser att antalet smittade åter igen stiger som tryckt på regeringen för att få till restriktioner för de som inte är vaccinerade.

Fruktan är en stagnation av ekonomin, som som bäst håller på att återhämta sig.

I Italien är 84 procent av befolkningen över 12 år fullvaccinerade, det vill säga har fått två doser vaccin. Det är en relativt hög procent jämfört med andra länder i EU.

Men nu vill regeringen alltså öka trycket på den del av befolkningen som ännu inte låtit sig övertygas om att ta en första spruta.

Protesterna inte större, men mer hårdföra

Protesterna mot regeringens införande av obligatoriskt green pass har pågått allt sedan de första besluten togs förra sommaren. De har inte växt i antal, eftersom en stor del av befolkningen är vaccinerad.

Demonstranter mot Italiens begränsningar för ovaccinerade försöker tränga sig igenom polislinje i Milano.

Gruppen som protesterar blir ändå allt mer hårdför i sina åsikter i takt med att regeringen stramar åt livsutrymmet för dessa personer, som inte vill se sig tvingade att vaccinera sig.

Från den 6 december kommer kontrollerna att skärpas och vaccinationskampanjen bli allt intensivare, uppger regeringen.

Från den 15 december gäller också en obligatorisk tredje vaccindos för bland annat hälso- och sjukvårdspersonal.

Demonstration mot begränsningar för ovaccinerade i Turin, Italien.

Tiden för när man får ta den tredje vaccinsprutan kortas dessutom. Det ska vara okej att ta en tredje dos redan fem månader efter den andra vaccinsprutan.

Regeringen har ännu inte fattat något beslut angående vaccin till barn under tolv år, men det väntas komma.

De gröna passens giltighetstid kommer att kortas från 12 till 9 månader.