Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Enbart kunder med covidintyg får serveras alkohol efter klockan 17 – regeringen har gett förslaget grönt ljus

Uppdaterad 26.11.2021 12:52.
En mobiltelefon där man kan se EU:s digitala coronapass.
Bildtext Det gäller att ha covidintyget till hands vid krogbesöket.

Nya restaurangrestriktioner införs som väntat i områden som befinner sig i fasen för allmän samhällspridning. Statsrådet klubbade igenom ärendet vid ett extra insatt möte i förmiddags.

Det innebär att restauranger som säljer alkohol måste kräva covidintyg av sina kunder - om de inte gör det måste de avbryta alkoholförsäljningen klockan 17 och stänga klockan 18.

Alkoholdrycker som sålts innan serveringen av alkohol upphör ska förtäras inom en timme efter serveringstidens slut.

Restauranger som till exempel snabbmatsställen och cafeér, som inte säljer alkohol, får fortsättningsvis ha normala öppettider, utan krav på covidintyg.

Restauranger vars huvudsakliga verksamhet är servering av alkohol får använda endast hälften av kundplatserna inomhus och utomhus. Övriga restauranger får endast använda 75 procent av kundplatserna inomhus.

Statsrådet fattade beslut om saken i enlighet med social- och hälsovårdsutskottets förslag.

De nya restriktionerna träder i kraft natten mellan söndag och måndag (28.11 klockan 24.00). De omfattar så gott som hela landet. Det är bara i landskapen Norra Karelen, Savolax, Mellersta Finland och Kajanaland, samt Lapplands sjukvårdsdistrikt där restriktionerna inte gäller.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru hör till dem som uttryckt oro för de konsekvenser som det försämrade coronaläget har för hälsovården. Intensivvården är så hårt belastad att stora operationer måste skjutas upp. Primärvården blir också ansträngd, säger hon.

Kvinna med axellångt hår och munskydd står bakom en talarstol med mikrofon.

Utskänkningen begränsas efter klockan 17 redan i helgen – snart vaccineras barn under 12 år

Ministergruppen för social- och hälsovårdsfrågor har tagit ställning till ökad användning av covidintyg och uppdaterad vaccinationsstrategi.