Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeå och Ingå får vänta några år till på Apottistarten

Från 2021
Ett finger rör könummerapparat i Kvarnbäckens hälsostation.
Bildtext Patientdatasystemet Apotti ska underlätta kommunikationen mellan kommuninvånare och vårdpersonal.
Bild: Matti Myller / Yle

Starten för patientdatasystemet Apotti i Sjundeå och Ingå skjuts återigen upp. Det beror bland annat på att kommunernas resurser behövs till att förbereda Västra Nylands välfärdsområde.

Det var ursprungligen meningen att Apotti skulle tas i bruk i augusti 2021. Efter det har starten justerats framåt i några repriser till att den skulle ske i november 2022.

Men Västra Nylands temporära beredningsorgan konstaterar nu att det innebär flera utmaningar om Ingå och Sjundeå tar i bruk systemet enligt den tidtabellen.

Västra Nylands välfärdsområde kör igång i början av år 2023 och tar över all social- och hälsovårdsverksamhet från kommunerna. Därför är det dumt att ta i bruk Apotti i de olika kommunerna i november 2022, eftersom det skulle innebära en hel del kommunspecifika lösningar som bara är i bruk i två månader.

Om starten för Apotti skjuts fram till år 2024 undviks kortvariga kommunspecifika lösningar. Samtidigt kan kommunerna använda resurserna på att utveckla och organisera Västra Nylands välfärdsområde.

Det är meningen att patientdatasystemet Apotti ska underlätta kontakten mellan kommuninvånare och personalen inom social- och hälsovården. Det ska också förbättra patientsäkerheten och göra vårdkedjorna smidigare.

I Ingå förordar grundtrygghetsnämnden att kommunen tar i bruk Apotti 2024. Nu ska den grupp som förbereder Apotti ta ställning till förslaget.