Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Restauranger och barer i Östnyland kräver coronaintyg för att överleva: "Jättesynd för vi har varit nöjda med hur det har fungerat hittills"

Uppdaterad 26.11.2021 17:09.
Krögaren Petter Larsen
Bildtext Krögaren Petter Larsen är inte nöjd med restriktionerna som riktas mot barer och restauranger. Arkivbild

Var beredd på att visa ett coronaintyg om du går ut på en öl eller en bit mat under veckoslutet eller nästa vecka. Nya restriktioner träder i kraft och östnyländska krögare följer lagen för att överleva.

Från och med söndag är det slut på alkoholutskänkning utan covidintyg efter klockan 17 i områden med samhällsspridning, vilket också omfattar Östnyland.

Restauranger, pubar och barer tvingas kontrollera covidintyg vid dörren, varefter krögaren kan hålla öppet som normalt, annars måste de avbryta alkoholförsäljningen klockan 17 och stänga klockan 18.

Restriktionerna träder i kraft natten mellan söndag och måndag, men flera kan ta dem i bruk redan under söndagen.

Begränsningen gäller inte restauranger som inte serverar alkohol.

Borgåkrögare skeptisk till intyget

Petter Larsen som har ansvar för puben Old Town och restaurangen One i Borgå är skeptisk till coronaintyget.

– I Old Town kommer vi att kämpa på, hålla öppet och kolla allas intyg. Det är jättesynd eftersom vi var helt nöjda med hur allt har fungerat hittills under den här tiden, säger Larsen.

I puben har gästerna suttit vid egna bord och personalen har inte begärt intyg efter att de togs i bruk i oktober.

– Vi prövade en vecka men det fungerade inte helt enkelt. En stor del av våra kunder är sådana som inte är vaccinerade eller så räcker det med att en i gänget som är på väg ut inte är vaccinerad så går man inte ut alls. Det kommer nog att synas i försäljningen ganska drastiskt igen kan jag tänka mig.

Till pubens stamgäster hör bland annat Borgå Akilles bandysupportrar Trömpperit. Larsen säger att de säkert kommer att besöka puben som tidigare, men att bara de som vaccinerats släpps in.

– Akilles spelar mycket på veckoslut så jag tror att vi kommer att se dom här, men svårt att säga när regeringen fattat det här beslutet så det enda vi kan göra är hålla öppet för de vaccinerade.

Larsen är kritisk till att man bara stänger vissa delar av samhället. Att regeringen fattar beslut som förhindrar ovaccinerade invånare från att gå på restaurang, medan de nog kan gå till butiker och platser där risken för smitta kan vara betydligt större.

– Jag tycker att det är ett jättestort fel av Finlands ledning, men samtidigt finns det litet man kan göra. Efter 17.00 måste vi börja kolla allas intyg och det är något alla måste leva med, men inte är det rättvist på något sätt, säger Larsen.

Restaurangen skippar luncherna

I restaurangen One som ligger vägg i vägg med puben stänger man för lunchgäster på vardagarna och håller bara öppet under veckosluten, mellan fredag och söndag.

– Det har kommit så många andra restriktioner, till exempel för möten och en stark rekommendation att jobba på distans, vilket betyder att vi inte får så många lunchgäster. Det kommer att sjunka nästan till noll.

Trots att december är den bästa tiden för julfester har Larsen inte fått många annulleringar, men han oroar sig för att de kan öka och drabba cateringen.

– Det är på något sätt typiskt att det alltid händer när den bästa säsongen börjar. Det är också en orsak till varför vi stänger restaurangen, för vi har inte möjlighet att kämpa på en tredje vinter i sträck för att alla ska få behålla sina arbetsplatser.

Det innebär permitteringar och att arbeta med den personal som behövs för veckosluten.

Enligt finsk lag har restaurangägare inte rätt att kräva att personalen är vaccinerad.

– Vi har inte rätt att ställa några krav och inte rätt att fråga heller om de har fått vaccin eller inte. Här går vi enligt lagen och det är klart att personalen fattar sina egna beslut. Det är inte mitt jobb att övervaka hur de sköter sin egen hälsa eller fattar beslut om vaccinationer, säger Petter Larsen.

En tom pizzeria med vacker dekoration väntar på lunchrusningen.
Bildtext Restauratörerna vill inte se tomma lokaler på grund av coronaintyget. Arkivbild.

I Nickby säger Sibbo Källares vd Jaana Havia att de tar i bruk coronaintyg på söndagen.

– Alla som kommer till restaurangen måste visa det vid dörren. Men lite märkligt för 75 procent av alla våra gäster kommer bara för att äta mat, säger Havia.

Beslutet var enkelt eftersom det handlar om att få tillräckligt med inkomster för att restaurangen ska överleva.

Informationen till företagen på usel nivå

Liksom Larsen tycker Havia att det är orättvist att restauranger än en gång drabbas och tycker samtidigt att bestämmelserna är lika otydliga nu som när intyget togs i bruk i oktober.

– Jag förstår inte riktigt om och varför till exempel lunchrestauranger som serverar alkohol på kvällarna ska behöva kräva intyg hela dagen de håller öppet, säger Havia.

Petter Larsen i Borgå instämmer i att det varit svårt att få tydlig information om bestämmelserna för att kunna säga vilka regler som gäller i praktiken.

Det gäller till exempel när personer som fått en vaccination och sedan drabbats av covid-19 får besöka utskänkningsplatsen igen.

Problemet har legat i att en person som genomlidit covid-19 inte får en andra dos vaccin, utan tillfrisknandet borde synas i intyget.

Om det inte syns kan personen nekas att gå på restaurang och evenemang eftersom uppgifterna i intyget inte stämmer överens med personens hälsotillstånd.

– Det har varit jättesvårt att få exakt information om hur saker ska fungera. Det saknas undersökningar på detaljnivå. I synnerhet informationen till företagen har varit på urusel nivå de senaste åren och det har därför varit svårt att säga vilka regler som gäller just då, säger Larsen.

Coronaintyg i en smarttelefon på en restaurang.
Bildtext Coronaintyg måste visas efter klockan 17 på ställen som serverar alkohol.

Restaurangägare Kristian Vuojärvi vid Degeri Sport Pub & Dine i Lovisa säger att också de tar i bruk coronaintyget från och med söndagen.

– För att kunna hålla restaurangen öppen utan att behöva permittera anställda tar vi i bruk coronaintyget. Det är nog det enda sättet för oss att få bröd på bordet också där hemma, säger Vuojärvi.

Intyget ska visas upp vid dörren när man anländer till puben eller restaurangen.

Vuojärvi säger att bruket av coronaintyg är något man talat om inom branschen och han har fått den uppfattningen att många restauranger nog kommer att kräva det av sina kunder.