THL:s Mika Salminen tonar ner rädslan för den nya, afrikanska virusvarianten: "Vi vet för lite om den ännu"

Mika Salminen, hälsosäkerhetschef vid Institutet för hälsa och välfärd, och Asko Järvinen, infektionsöverläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt var Bettina Sågboms gäster i Slaget efter 12 på fredagen. Vi måste följa med och forska vidare i den nya virusvarianten, var experternas hälsning.
Den senaste veckan har det varnats för en ny mutation av coronaviruset med ursprung i södra Afrika. Bland annat har EU planer på att stoppa all flygtrafik från södra Afrika och Utrikesministeriet avråder från alla resor till Sydafrika, Namibia, Botswana, Zimbabve, Lesotho och Swaziland.
Mika Salminen säger att mutationen var väntad:
– Det är fullt väntat att coronaviruset muterar och att det kommer nya varianter som ersätter de tidigare. Det har skett tiotals gånger tidigare under pandemin och är i sig inget nytt. Vi vet ännu inte vilka egenskaper den nya varianten har – det kräver fortsatta immunologiska studier. Vi vet alltså ännu inte om det här har någon betydelse för vaccinskyddet i sig, säger Salminen.
Salminen påminner om en annan sydafrikansk variant som spred sig i världen för cirka ett år sedan, också till Finland, men så försvann den.
Svårt att förhindra att varianter sprids
Åtgärden att stänga luftrummet för plan från södra Afrika är en försiktighetsåtgärd bland många andra, säger Salminen. Ökad testning av resenärer därifrån är ett annat alternativ.
Asko Järvinen påpekar att det är svårt att förhindra spridningen av en ny virusvariant. Alla varianter har också nått Finland. Det kanske närmast är frågan om att göra processen långsammare.
EU-länderna enades om att stoppa all flygtrafik från södra Afrika – den nya sydafrikanska coronavirusvarianten med över 30 mutationer oroar: Första europeiska fallet i Belgien
Forskare slår larm – varianten mer smittsam än delta.
Johnny Holmberg från Borgå frågar: Duger de existerande vaccinerna mot den nya afrikanska varianten?
– Det är fortfarande oklart men vi har ännu inte stött på någon sådan variant som helt skulle tränga igenom vaccinskyddet.
Intensivvården pressad
Stämmer det att sjukvården är nära bristningsgränsen?
– Närmast är det frågan om ett tryck på intensivvårdsplatser, och trycket är ganska jämnt fördelat i landet. I Åbo och Helsingfors är läget värst. Inom HUS hade vi i morse 18 patienter på intensiven. Börjar antalet närma sig 20 måste vi ta i bruk andra enheter, och det drabbar den övriga vården, säger Järvinen.
Vi har kring 250 intensivvårdsplatser i hela landet men de kan inte fyllas med covidpatienter för då har man inte platser för patienter som exempelvis råkat ut för svåra olyckor.
Byt munskydd när det ser använt ut
Lyssnarsamtal från Ralf Nikander i Nagu: Hur använder man munskydd, hur ofta ska de bytas?
– Vi rekommenderar att skyddet används högst fyra timmar i streck, såvida det inte blir vått eller smutsigt. Det är inte så farligt att stoppa skyddet i fickan mellan verserna – det hinner knappast samlas särskilt mycket virus i fickan.
Ralf har en fråga till: Jag är medlem i en bastuförening i Helsingfors och det tycks vara omöjligt att kräva covidintyg av dem som besöker bastun. Hur kan det vara så?
Skulle ni ha allsång i bastun skulle det vara okej att kräva intyg
Mika Salminen
– Det är tyvärr så att riksdagen har skapat en lag som är lite bakvänd på så vis att man måste först införa restriktioner (= förbjuda folk att gå till bastun, eller begränsa besökarantalet) – först efter det kan coronapasset tas i bruk. Så om det inte finns restriktioner så är det i princip inte lagligt att kräva covidintyg. Skulle ni ha allsång i bastun skulle det vara okej att kräva intyg, säger Salminen.
– Man kan alltid framföra förhoppningen att alla är vaccinerade, påpekar Järvinen.
Fira jul med gott samvete om du är fullt vaccinerad
Hur ska vi tänka kring julen och julfirandet i år?
– Personer över 60 år har fått möjlighet att få en tredje dos vaccin, och det hjälper upp situationen mycket. Redan två vaccindoser ger gott skydd mot allvarlig covid-19. Själv har jag tänkt fira en riktigt normal jul med mina vuxna barn och min mor. Det gäller att använda sunt förnuft, och inte delta i firandet om man är sjuk.
– Ovaccinerade borde testa sig samma morgon som festen hålls, säger Järvinen. Överlag kan man delta i skoljulfester och andra evenemang med gott samvete om man är vaccinerad. Men använd munskydd inomhus!
Anders frågar: Hur säkra är hemtesterna?
– De har visat sig vara bättre än vad vi trodde i början. Det är inte lika säkra som PCR-testerna, men om hemtestet visar positivt kan du vara ganska säker på att du smittats. Viktigt är att man inte slarvar utan gör testet rätt. Pinnen ska åtminstone ett par centimeter in i näsan. Ungefär 9 av 10 hemtest ger korrekt svar.
Korister behöver inte använda munskydd
Monika från Sibbo frågar: Min kör med under 20 sångare har en konsert snart. Behöver koristerna bära munskydd?
– Vi har inget munskyddstvång i Finland, det är värt att komma ihåg. Vi har restriktioner som gäller allsångsevenemang, där publiken sjunger med. Vid sådana tillfällen kan man kräva covidintyg av publiken, och då slipper man restriktionerna. Men visst kan det vara klokt att rekommendera att publiken bär munskydd, säger Salminen.
Det vore också bra om körmedlemmarna sprider på sig lite grann så de inte står tätt tillsammans, påpekade Järvinen. Han konstaterade också att nya restriktioner kan träda i kraft när som helst, och det gäller att följa med läget.
Kan jag resa?
Är resor att rekommendera till exempel under mellandagarna?
– Har man två doser är man ganska bra skyddad, så situationen är inte särskilt annorlunda än hemma. Men nya restriktioner införs hela tiden så saker man tänkt att man kan få uppleva kanske inte blir av. Och, såklart, om du är i ett land där sjukhusen är väldigt fulla och du insjuknar i något annat kan du få problem. Det gäller att ha koll på läget i det land man åker till. Det kan också bli svårare att komma hem.
Eva från Pargas frågar om problemen med att få ut ett covidintyg från Minakanta-tjänsten.
– Det finns fortfarande stora tekniska problem med tjänsten, på grund av att kommunerna har olika system. Det gäller att försöka på nytt och ha tålamod. Men överlag så kan man få ett covidintyg om man vaccinerats med ett vaccin som är godkänt i EU. Det ryska Sputnik-vaccinet är inte godkänt, så de som for iväg till Ryssland för att vaccinera sig har ingen nytta av det vad gäller intyget, säger Järvinen.
– Om man inte lyckas ladda ner eller printa ut ett covidintyg så kan man trösta sig med att det i många situationer räcker med att man kan bevisa att man är fullt vaccinerad.