Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ett år efter röran med kinesiske Lucas Jin Chang har HIFK nya ägare – finska investerare frontar bolaget som tar över klubben

HIFK:s fans.

Fem finländska investerare står som frontfigurer för det nybildade bolaget som tar över ägarskapet i HIFK Fotboll.

Flera inhemska investerare går in som nya majoritetsägare i HIFK Fotboll, meddelade klubben under en pressträff på fredagen.

De fem investerarna som frontar den nya satsningen är Heikki Pajunen, Janne Räsänen, Mirka Lod, Heikki Lehmuskoski och Jan Holst.

De här fem personerna och andra mindre investerare grundar ett helt nytt bolag som heter Stadin Tähdet Oy Ab. Det här bolaget står som majoritetsägare för klubben.

HIFK Fotboll startade en aktieemission i våras för att hitta nya, finländska ägare. Målet för emissionen var 700 000 euro.

Röra med kinesisk ägare

För ett år sedan pågick en omskriven härva i HIFK:s ligaorganisationen. Till slut stod det klart att den kinesiske majoritetsägaren Lucas Jin Chang klev åt sidan och lämnade klubben.

Jin Chang var ägare i två år, men när han inte ville investera i klubbens sportsliga verksamhet gick parterna till slut skilda vägar före jul i fjol.

Under den gånga säsongen var det föreningen HIFK Soccer rf som var majoritetsägare i klubben. Föreningen ägde 75 procent av klubben.

Sportsligt gick säsongen bra för HIFK. Laget slutade sexa i serien – bästa placeringen på flera årtionden för klubben i fotbollsligan.

Efter säsongen har flera spelare lämnat. Dessutom gick spanske tränaren Joaquin Gomez till SJK, och klubben har inte presenterat en ersättare.