Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL och UM: Res inte till länder i södra Afrika

Från 2021
Uppdaterad 26.11.2021 17:53.
Terminal T2 vid Helsingfors Vanda flygplats.
Bildtext Uppmaningen gäller resor till Sydafrika, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho och Eswatini, tidigare Swaziland.
Bild: Lukas Rusk / Yle

Institutet för hälsa och välfärd och utrikesministeriet uppmanar finländare att undvika resor till de länder i södra Afrika där den nya coronavirusvarianten B.1.1.529 sprids. Enligt Traficom finns inga direkta flygrutter från riskländerna till Finland.

Uppmaningen gäller resor till Sydafrika, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho och Eswatini, tidigare Swaziland.

Den nya sydafrikanska coronavirusvarianten har visat sig vara betydligt mer smittsam än den redan smittsamma deltavarianten. De dagliga coronafallen i Sydafrika har tiofaldigats under loppet av en månad och många redan hårt coronadrabbade länder är ängsliga inför en eventuell global spridning. Varianten har påträffats också i Botswana.

THL: Gör så här om du rest i södra Afrika

Institutet för hälsa och välfärd uppmanar alla som rest i de ovannämnda länderna i södra Afrika och som återvänt till Finland att coronatesta sig direkt även om de skulle vara fullt vaccinerade och symptomfria.

Den som får symptom, även om de skulle vara lindriga, ska undvika sociala kontakter och coronatesta sig. Den som får symptom ska gå testa sig även om ett test skulle ha gjorts redan vid ankomsten till Finland.

– Vi vet ännu inte om den nya varianten kan komma runt coronavaccinens immunitetsskydd. Rekommendationen att undvika resor till länderna i södra Afrika och gå på coronatest är säkerhetsåtgärder, tills vi får mera information om den nya varianten, säger ledande sakkunnig Jari Jalava på THL.

Inga direkta flyg till Finland

Överdirektör Jarkko Saarimäki på Transport- och kommunikationsverket Traficom säger att läget inte är akut när det kommer till flyg från riskområdena till Finland, för sådana finns inte.

– Just nu känner vi inte till riskområden med direktflyg till Finland. På så sätt har vi inte något akut läge, utan vi följer hela tiden hur flygplanerna till Finland utvecklas, säger Saarimäki till STT.

Om man skulle vilja begränsa flygtrafiken är det THL som sitter på nycklarna. Till exempel gav THL ett utlåtande till Traficom i fjol vid årsskiftet då flygen från Storbritannien till Finland stoppades på grund av coronavirusets alfavariant.

– Om trafik som hotar hälsa och säkerhet skulle uppdagas skulle vi kontakta THL, som skulle kunna ge oss ett utlåtande om att trafiken hotar Finlands hälsosäkerhet, och som vi sedan kunde agera efter.