Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Svenska Teatern börjar kräva giltigt covidintyg av publiken – också VR vill se coronapass i restaurangvagnen

Från 2021
Uppdaterad 26.11.2021 17:43.
En rund byggnad, en teater.
Bildtext Teatern börjar kräva giltigt coronaintyg.
Bild: Fred Wilén/YLE

Svenska Teatern tar i bruk coronapasset – eller covidintyget som det också kallas. Statsjärnvägarna VR utestänger intygslösa passagerare från restaurangvagnarna.

I ett pressmeddelande heter det att Svenska Teaterns föreställningar spelas som vanligt, men att man från och med den 29 november förutsätter covidintyg av publiken.

Det skulle exempelvis vara förbjudet att servera alkoholdrycker i foajén efter klockan 17 om covidintyg inte krävs.

Alla personer över 16 år måste uppvisa ett giltigt intyg. De kontrolleras tillsammans med biljetten av publikvärdarna vid dörren.

Kom i tid!

Svenska Teatern uppmanar sin publik att komma i god tid med covidintyget färdigt i hand. Dörrarna öppnas en timme före föreställningen börjar. Biljettkontrollen kommer att ta längre tid med de nya rutinerna.

Fortsättningsvis rekommenderar teatern munskydd, avstånd och en god handhygien.

Om man inte har ett giltigt covidintyg bokar Svenska Teatern om biljetterna till ett senare datum kostnadsfritt, men ombokningen bör vara gjord innan föreställningsdagen, heter det i meddelandet.

VR vill också se coronapass i restaurangvagnen

Också tågresenärer bör vara beredda att uppvisa ett giltigt coronapass – VR börjar nämligen kräva covidintyg i restaurangvagnarna från och med söndagen.

Det är det försämrade coronaläget och myndigheternas nya riktlinjer som ligger bakom beslutet.

Alla över 16 år måste uppvisa sitt intyg i restaurangvagnens kassa. Inget intyg behövs om man beställer något ätbart till sin egen plats, eller köper något från kantinkärran.