Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

3 000 personer marscherar ut från sina arbetsplatser på måndag – kräver anständiga villkor vid Arkea i Åbo

Uppdaterad 29.11.2021 13:21.
En person står med ryggen vänd mot kameran, det står JHL på västen.
Bildtext JHL-anslutna ordnar stor protest.

På måndag den 29 november ordnar fackförbunden JHL och Jyty en stor manifestation i Åbo. Förbundens medlemmar lämnar sina arbetsplatser klockan 13. Utmarschen berör cirka 3 000 personer och gäller fackanslutna medlemmar som jobbar vid Åbo stad och i många av stadens bolag.

En del av dem som deltar i utmarschen samlas vid Åbo stadshus för att påminna om att anställningsvillkoren vid Arkea måste hållas i skick.

Stadsstyrelsen i Åbo tar vid sitt möte på måndag ställning till Arkeas kollektivavtalsfråga.

– Stadsstyrelsen har nu chansen att visa att den bryr sig om stadens anställda. Åboborna får skälig service när arbetstagarna som producerar den får skälig lön. JHL är berett att avsluta strejken då tvisten om anställningsvillkoren vid Arkea når en lösning, säger JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine i ett pressmeddelande.

I utmarschen deltar JHL- och Jyty-medlemmar som har sin arbetsplats vid Kaarea, Kuntec, Sydvästra Finlands Avfallsservice, Turun seudun puhdistamo, Turun seudun vesi, Åbo Energi, Åbo Hamn, Åbo stad och Åbo vattenförsörjning.

JHL inledde en strejk vid Arkea onsdagen den 17 november. Syftet med strejken är att motsätta sig bolagets avsikter att sänka arbetstagarnas inkomster. Strejken pågår tills vidare.

Frågan som gäller de Arkea-anställdas löner är inte helt lätt för politikerna i Åbo. Inför måndagens möte visar Yle Åbolands stora rundringning att politikerna är oeniga hur ärendet ska lösas.

Strax efter att fackförbunden meddelade att det blir en stor protest i Åbo mot sänkta löner vid Arkea uppgav Åbo stad i ett eget pressmeddelande att kosthållet kunde återgå till att bli en del av stadens egna tjänster.

Artikeln uppdaterades 26.11.2021 klockan 17.15 med information om Åbo stads pressmeddelande och med uppgifter om att inte bara JHL utan även Jyty-medlemmar deltar i manifestationen.