Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Omsorgsminister Kiuru: Vi måste hålla fast vid hälsokontroller och coronatest vid gränserna

Krista Kiuru i munskydd på en presskonferens.

Uppgifterna om den nya coronavirusvarianten B.1.1.529 är oroväckande, anser familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP). Nu gäller det att förhindra att virusvarianten sprids till Finland.

- Det är oroväckande om det visar sig att den här nya varianten kan kringgå det skydd som vaccinerna ger, säger Kiuru till Svenska Yle.

Regeringen inväntar närmare information av Världshälsoorganisationen WHO, som försöker bilda sig en uppfattning om hur farlig den nya varianten är.

- Vi är säkert klokare i kväll beträffande den saken, säger Kiuru.

Stoppa alla direkta förbindelser

Det viktigaste nu är att stoppa alla direkta förbindelser mellan Finland, Europa och Sydafrika för att förhindra att den nya varianten sprids, konstaterar Kiuru. THL och Utrikesministeriet uppmanade tidigare på fredagen finländarna att undvika resor till södra Afrika.

Storbritannien har redan stoppat alla flyg både från Sydafrika och närbelägna länder. EU-kommissionen har för avsikt att göra likadant, och flera andra länder har infört restriktioner.

Venäläisiä matkustajia passitarkastuksessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

- I det här läget måste vi hålla fast vid alla hälsokontroller och coronatest vid gränsen, understryker Kiuru.

Coronaläget har redan förvärrats såpass mycket i Finland den senaste månaden att en ny virusvariant skulle innebära en högst ovälkommen belastning för hälsovården.

Kiuru vill i det här skedet inte spekulera kring mer långtgående åtgärder, som att införa undantagsförhållanden. Hon bedömer att regionförvaltningsverken fortfarande har tillräckliga möjligheter och befogenheter. Regeringen samlas på tisdag nästa vecka för att diskutera läget.