Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Helomvändning i Arkeakonflikten: Åbo stad föreslår nu att kosthållet blir en del av stadens egna tjänster

Från 2021
Uppdaterad 26.11.2021 17:38.
En skolelev lägger skolmat på en tallrik.
Bildtext På måndag avgörs den utdragna konflikten om hur maten inom skola och dagvård ska produceras i Åbo.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Strax efter att fackförbunden meddelat att det blir en stor protest i Åbo måndagen den 29 november mot sänkta löner vid bolaget Arkea, uppger Åbo stad i ett eget pressmeddelande att kosthållet kunde återgå till att bli en del av stadens egna tjänster.

Det betyder att kosthållet inte längre skulle vara ett externt bolag som tävlar med andra liknande bolag på den öppna marknaden.

Inför stadsstyrelsens möte på måndag stöder en majoritet i Åbo stads politiska ledning förslaget att kosthållet inom skolorna och småbarnspedagogiken produceras "in-house".

Gruppen som diskuterade frågan under fredagen består av borgmästare Minna Arve från Samlingspartiet, stadens biträdande borgmästare som representerar Samlingspartiet, De Gröna och Socialdemokraterna, samt Vänsterförbundets och Sannfinländarnas gruppordförande.

I dag sköts kosthållet av bolaget Arkea Oy. Arkea ägs av Åbo stad till 99,7 procent.

Konflikten om kosthållet och städningen i Åbo fick sin början då bolaget Arkea meddelade att man vill byta kollektivavtal nästa år. Det här skulle förbättra bolagets konkurrenskraft på marknaden eftersom det nuvarande kollektivavtalet är för dyrt jämfört med andra bolag.

Diskussion om artikeln