Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lucka i lagen hindrar kommuner från att kontrollera covidintyg på evenemang – när får det egentligen krävas?

En kvinna visar upp ett covidintyg från telefonen, medan en annan scannar av det.
Bildtext Verksamhet som begränsas kan slippa begränsningar med covidintyg. Det är oklart om andra får ta det i bruk.

Krista Kiuru föreslår att restauranger som serverar alkohol och inte har covidintyget i bruk måste stänga klockan 17. Vi svarar på tre frågor kring vem som får kräva covidintyget.

Covidintyget ska utvidgas. Förutom att restauranger snart måste kräva det av kunder tidigare, skrev Helsingin Sanomat i november att Social- och Hälsovårdsministeriet har börjat förbereda en lagändring som utvidgar covidintyget till arbetsplatser.

Samtidigt ställs slottsbalen in då en lucka i lagen inte tillåter att man kontrollerar covidintyget vid evenemanget. De nya paragraferna är svårbegripliga till och med för jurister.

Vem får kräva ett covidintyg?

Företag, föreningar, och liknande organisationer vars verksamhet har begränsats under pandemin får ta covidintyget i bruk. I sådana fall tillämpas inga fler restriktioner på verksamheten. Enligt lagen om smittsamma sjukdomar får intyget användas i följande utrymmen:

  1. Inom- och utomhusutrymmen som används för offentliga evenemang

  2. Restauranger, barer och nattklubbar som serverar alkohol. Caféer och ställen som inte serverar alkohol får hålla uppe från klockan 05-01 utan att ha covidintyget i bruk.

  3. Gym, simhallar, allmänna bastur och utomhusbad och omklädningsrum i närheten av dem.

  4. Utrymmen som används för grupphobbyverksamhet som t.ex. dans, körsång eller amatörteater

  5. Nöjesfält och inomhusområden vid djurparker

  6. Muséer, utställningsutrymmen och andra motsvarande kulturutrymmen

Bibliotek och skolor är exempel på ställen som har begränsats under pandemin, men som inte kräver covidintyg.

Varför kan då inte presidenten kontrollera covidintygen på slottsbalen?

Den frågan är lite mer komplicerad. I sitt pressmeddelande beskrev presidenten "en lucka i lagstiftningen" som gör att covidintyg inte kan krävas under slottsbalen. Luckan går ut på att det i lagen om smittsamma sjukdomar nämns att regionförvaltningsverket kan hindra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Men i lagen om sammankomster nämns det att offentliga samfund, alltså t.ex. staten och kommuner, inte faller under den här lagstiftningen. 

Regionförvaltningsverket kan alltså inte begränsa statens sammankomster, och eftersom statens sammankomster inte är begränsade, har de heller ingen rätt att kräva covidintyg. En jurist som Svenska Yle talade med sade ändå att det här också är frågan om en signalering av presidenten att inte träffas i stora massor.

Får företag som inte begränsats kräva covidintyg?

Det är nu det blir otydligt. Lagen om smittsamma sjukdomar säger att "verksamhetsutövare vilkas verksamhet omfattas av en restriktion … har rätt att kontrollera att intyget är i kraft". Det är oklart om det här betyder att organisationer som inte utsatts för restriktioner har rätt att kontrollera covidintyget.

Finlands Näringsliv EK:s chef Ilkka Oksala meddelade ändå på Twitter att han tänker ta covidintyget i bruk oavsett "vad regionförvaltningsverken eller grundrättighetsjurister säger".

De jurister som Svenska Yle pratade med för att klargöra det här ville inte förekomma med namn på grund av den här oklarheten, men lagen kallades för "svårtillämplig".

– Man verkar inte ha haft tid. Den här lagstiftningen blir så snårig att till och med jurister har svårt att tillämpa den, sade en jurist.