Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Pellingefärjan förenar och skiljer åt – och hjälper polisen haffa bovar

Från 2021
En man står och håller i en bildörr vid färjfästet.
Bildtext Ronald Ekström tycker färjan fungerar som ett extra skydd.
Bild: Mira Bäck / Yle

Pellingefärjan förenar öarna med fastlandet, men fungerar samtidigt lite som en extra säkerhetsbarriär.

Ett exempel på det fick vi onsdagen den 24 november, då några personer försökte bryta sig in i en husvagn på Pellinge Caravan.

De blev tagna på bar gärning och flydde i en bil. Både polisen och caravanparkens ägare ringde färjan och bad den sluta köra. Färjan väntade tills poliserna kom, hämtade dem från fastlandet och skjutsade dem till färjfästet på Pellinge. Sedan var det bara för polisen att haffa tjuvarna och ta färjan tillbaka till fastlandet.

Här kan du höra caravanparkens ägare Sverker Johansson berätta om fallet:

Sverker Johansson berättar om inbrottsförsök på Pellinge Caravan.

2:43

Kriminalkommissarie Freddie Cederlund från Polisinrättningen i Östra Nyland bekräftar via e-post att två män gripits misstänkta för försök till stöld.

"Männen kunde gripas bland annat på grund av att att de inte kom över sundet där trafiken ordnas med hjälp av färjan. Förundersökningen i ärendet pågår."

Yle Östnyland åkte över till Pellinge för att fråga öborna vad de tänker om färjan: Är den en extra trygghet eller gör den tvärtom livet svårare? Och kommer de ihåg något liknande fall som det i onsdags?

Säkerhetsfaktor eller bara transport

Ronald Ekström har sommarstuga på Pellinge. Vi träffar på honom där han sitter i bilen vid färjfästet på Pellingesidan och väntar på att få åka ombord på färjan.

Ekström tycker att Pellingefärjan fungerar som en trygghetsfaktor.

– Det gör den. Utan vidare. Det är mycket tryggare än om det skulle vara en bro. Här är ändå övervakning när de ser vilka bilar som kommer över och sådant, funderar Ekström.

Aili Roth bor strax intill färjfästet på Pellingesidan. Hon ser inte färjan som en extra säkerhetsfaktor.

– Den har inget att göra med säkerhet. Den är ett hjälpmedel för att vi ska kunna åka till staden eller till andra ställen, bort från ön, säger Roth.

En gul färja vid färjfästet på andra sidan stranden.
Bildtext Färjresan är ganska kort, men kräver lite tid ändå.
Bild: Mira Bäck / Yle

Roth råkade själv vara på väg från Borgå mot Pellinge på onsdagen när polisen körde om henne på väg ner till färjfästet. Då hon kom fram var polisen redan på Pellingesidan. Det var första gången Roth såg att polisen utförde en sådan operation vid färjfästet.

Hon föredrar färjan framför en bro.

– Det är bara om man har bråttom och måste ta färjan som det kan bli lite stressigt. Men jag tycker inte det är ett problem med färjan. Om du inte gillar färjan måste du flytta till fastlandet.

Pellingeborna är vana med färjan och den är en del av livet på öarna.

– Och ett litet äventyr. Det är en fin känsla att vara ovanpå vattnet för en kort stund, säger Roth.

Färja hellre än bro

Lilian Österblom jobbar i bybutiken Söderby-Boden. När vi kommer in håller hon på med att ställa varor på hyllorna. Österbloms familj tillbringar somrarna på Pellinge, men andra tider på året bor hon i Borgå.

Vad tänker du om Pellingefärjan, ser du den som en extra trygghetsfaktor eller är den något som gör det svårare att komma hit?

– Man har blivit så van med färjan. I just sådana här fall som på onsdagen har det funkat bra. Kommer ambulans eller något så är de alltid i kontakt så att de kommer över fort. Då bryr sig ingen om tidtabellen utan de har förkörsrätt, säger Österblom.

Hon påpekar att ön har en egen frivillig brandkår som snabbt kan rycka ut om något händer på ön, så man är inte helt beroende av hjälp från fastlandet.

En ung kvinna med vitt munskydd står inne i en affär.
Bildtext Lilian Österblom föredrar färja framför bro.
Bild: Felix Lindroos / Yle

Österblom minns inte några tidigare fall som det på onsdagen, men berättar att det har hänt att färjan plötsligt bytt riktning för att hämta en ambulans eller polisbil.

– Man hoppas alltid att det inte ska behöva vara sådana tråkigheter, säger hon.

Österblom tror färjan bidrar till gemenskapen på ön, då alla som inte har egen båt är beroende av den. Hon påpekar också att Pellingeborna jobbar mycket för att locka nya fast bosatta invånare.

– Jag tror alla är jättetacksamma över färjan och många brukar tacka dem med en flaska vin eller något liknande i juletid. Jag har nog bara goda erfarenheter från färjan här.

Färja eller bro?

– Färjan gör så du lämnar ditt stadsliv och det stressiga där hemma. På färjan brukar vi öppna fönstren och få in frisk luft. För många är det en tydlig övergång till att vara på semester eller att vara ute i naturen och skärgården. Det har en kraftigare effekt då det är en färja och inte en bro. Jag tycker det är bättre med en färja, säger Österblom.

Pellingefärjan förenar och skiljer åt – och hjälper polisen haffa bovar

5:10

Färjföraren håller koll

Pellingebon Christer Andersson har varit färjförare på Pellinge i elva år. Han tycker färjan fungerar som en extra säkerhetsfaktor för ön.

– Vi är där dygnet runt, så på det viset är det ganska enkelt att hålla koll på vem som rör sig var och vid vilka tider på dygnet, säger Andersson.

Han minns att det också tidigare hänt liknande saker som på onsdagen.

– Visst har det hänt tidigare, jo. Det har varit liknande fall för många år sedan. I år har polisen varit ner och kollat åtminstone en gång tidigare. Jag tror det handlade om någon misstänkt rattfylla. Då meddelade polisen färjan att vi skulle stå stilla tills de hinner ner emot, säger Andersson.

En gul färja vid färjfäste. Två bilar har just kört på färjan.
Bildtext Pellingefärjan trafikerar mellan ön och fastlandet dygnet runt, nattetid vid behov.
Bild: Felix Lindroos / Yle

Själv har Andersson alltid råkat vara ledig då något sådant hänt.

– Men vi har normala utryckningsfordon som rör sig åt båda hållen; det har man vant sig vid. Men det är inte samma sak, de meddelar i förväg och så får man vara emot på rätt sida om man hinner, säger Andersson.

Färjan kan alltså fungera lite som ett skydd för ön, men samtidigt gör den det svårare att ta sig till eller från ön snabbt då när det är bråttom.

– Visst funkar det, i synnerhet om det är hjälp som kommer ut mot Pellinge. Det är inget problem, då har vi god tid på oss att vara emot på Tirmosidan när de kommer ned. När FBK från Pellinge far uppåt är det inte alltid som vi hinner. Är man i Tirmo är det inte sagt att man hinner över till Pellinge innan brandbilen står på stranden, säger Andersson.

Enligt honom handlar det ändå om så få minuter att han inte tror det har någon stor betydelse i slutändan.

Isoleringen bidrar till gemenskapen

På Pellinge finns en levande bygemenskap och bra stämning mellan både sommargästerna och de som bor i skärgården året om.

Att man behöver åka färja i stället för att bara kunna köra över en bro gör öborna mer isolerade, men bidrar kanske också till den speciella stämningen. Skärgårdsborna är vana med att behöva fixa grejer själva, med varandras hjälp.

– Jag tror säkert att det spelar en liten roll, man blir kanske mer isolerad och för sig själv. Då får man hitta på saker att göra gemensamt, säger Andersson.

Hur tror du att Pellingeborna skulle ta det ifall det skulle bli tal om att bygga bro?

– Det har varit tal om det för länge sedan. Jag tror inte att många av de fasta Pellingeborna är för det. Sen hör man andra åsikter från sommarboende som gärna skulle se att här inte skulle vara någon färja. Det tar för mycket tid att sitta och köa på fredagseftermiddagarna när de ska ut till stugan, säger Andersson.

Vy mot strand med hus och brygga.
Bildtext Pellinge är fullt av vackra vyer, också en grådaskig dag som den här.
Bild: Mira Bäck / Yle

Vi frågade också polisen hur de ser på färjförbindelsen och hur de agerar om något händer på Pellinge. Kommissarie Olavi Merihaara från Polisinrättningen i Östra Nyland svarar kort per e-post.

Han skriver att polisen patrullerar också på Pellinge, även om det blir ganska sällan.

"Över lag har polisen sällan uppdrag på Pellinge, och de få uppdragen kommer oftast under sommarens semestersäsong. Oftast handlar det om störande av ordningen."

Enligt Merihaara är det bra för allmänheten att känna till att vissa fordon och transporter enligt lagen har förkörsrätt till färjan.

"Utryckningsfordon och polisens, tullens och gränsbevakningens fordon som är ute på uppdrag har enligt lagen rätt att komma ombord på färjan före andra fordon", skriver Merihaara.

Det gäller också fordon som transporterar en sjuk person för att få vård samt fordon som transporterar hälsovårdspersonal, veterinär eller räddningspersonal som är på brådskande tjänsteresa.