Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den nya coronavarianten kallas omikron och "ger anledning till oro" – börserna fick skrämselhicka, WTO-möte skjuts upp

Från 2021
Uppdaterad 26.11.2021 23:51.
Medicinsk personal i skyddskläder och skyddsutrustning omger en bår med en patient som är på väg till en ambulans.
Bildtext Medicinsk personal med skyddsutrustning flyttar en patient med covid-19 från ett flygplan på Münster/Osnabrücks flygplats till en väntande ambulans.
Bild: Lehtikuva

Den nya varianten av coronaviruset som förekommit i södra Afrika har fått namnet omikron, som är en bokstav i det grekiska alfabetet.

Världshälsoorganisationen WHO betecknar omikron som ett mycket smittsamt virus som ger anledning till oro.

Omikron är därmed i samma kategori som deltavarianten som är den vanligast förekommande varianten i världen.

De dagliga coronafallen har tiofaldigats i Sydafrika på en månad och nyheterna om omikron har bland annat lett till kraftiga kursfall på börserna i Europa och USA.

Börsdagen var den sämsta i Europa på 17 månader. Aktier inom rese- och fritidsbranschen sjönk med 8,8 procent i Europa, vilket är den sämsta dagen för sektorn sedan mars 2020.

I USA där börsdagen var kortare i och med thanksgivinghelgen sjönk Dow Jones-index med mer än 900 punkter, vilket är det största raset på en dag för hela året hittills.

Flera länder har reagerat på den nya varianten genom att tillsvidare stoppa flygtrafiken från södra Afrika. Bland annat Europeiska unionens 27 medlemsländer enades om det här på fredagskvällen.

Källor: Ministermöte i Genève skjuts upp

Världshandelsorganisationen WTO har beslutat senarelägga sitt ministermöte som skulle ha hållits nästa vecka och skulle ha varit organisationens största möte på fyra år, uppger källor för nyhetsbyråer.

Orsaken är den nya virusvarianten omikron som Världshälsoorganisationen betecknat som en oroväckande variant.

Värdlandet Schweiz införde reserestriktioner på grund av omikron med resultatet att alla länders representanter inte skulle ha kunnat delta i konferensen i Genève.

Ministermötet sågs allmänt som ett test av hur relevant WTO är i dagens läge med ökade handelstvister. På programmet fanns bland annat åtgärder mot överfiske och en mera omfattande distribution av coronavacciner.

Källor: Reuters, AP, Yahoo Finance

Artikeln uppdaterades klockan 22.38 med uppgifter om att WTO:s möte senareläggs. Rubriken uppdaterades med WTO-mötet 23.51. Samtidigt kompletterades artikeln med fler detaljer om WTO-mötet.