Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Hälsomyndigheten ger kraftig rekommendation om munskydd då många människor är inomhus

Passagerare sitter och står i en metrovagn med orangefärgade bänkar. Många eller alla ser ut att ha munskydd.
Bildtext Passagerare i metron i Helsingfors.

Institutet för hälsa och välfärd ger en kraftig rekommendation om att både vaccinerade och ovaccinerade ska använda munskydd inomhus då många personer befinner sig nära varandra.

Rekommendationen gäller personer som är minst 12 år gamla.

Hälsomyndigheten säger att speciellt personer som är ovaccinerade och som inte genomgått covid-19 är benägna att bli smittade. De löper också en mångfalt större risk än övriga grupper att insjukna i den allvarliga formen av covid-19.

Rekommendationen gäller inte inom social- och hälsovården, undervisningen och småbarnspedagogiken och på arbetsplatser med egna, specifika rekommendationer.

Hälsomyndigheten påpekar att alla har rätten att själv bestämma om de ska ha munskydd eller ej, förutsatt att lagen eller andra bestämmelser inte slår fast att munskydd är obligatoriska.

Tredje vaccindos för en del av vårdpersonalen

Institutet för hälsa och välfärd föreslår vidare att en del av vårdpersonalen ska ges en tredje dos coronavaccin sex månader efter den andra dosen.

Rekommendationen berör bland annat personalen inom intensivvården och dem som vårdar personer som har covid-19 eller misstänks ha sjukdomen.