Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

ECDC: Omikronvarianten utgör "hög till mycket hög" risk för Europa – flera länder bekräftade sina första fall

Från 2021
Uppdaterad 28.11.2021 06:10.
flygplats i Johannesburg
Bildtext På flygplatsen Tombo i Johannesburg är förvirringen stor då flygen inhiberas ett efter ett.
Bild: Lehtikuva

Den nya coronavarianten, som upptäcktes i Sydafrika och fått namnet omikron, utgör "hög till mycket hög" risk för Europa, enligt europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Storbritannien, Tyskland, Tjeckien och Italien har bekräftat enstaka fall av den nya varianten omikron.

ECDC konstaterade i en hotbedömningsrapport att det fortfarande finns avsevärd osäkerhet relaterad till smittsamhet, vaccinens effektivitet och andra egenskaper hos omikronvarianten.

Med tanke på att nuvarande vacciner kanske inte skyddar mot varianten, och att den kan vara mer smittsam, bedömer de sannolikheten för samhällsspridning inom EU som hög.

Förutom i Sydafrika har omikronvarianten upptäckts i Israel, Botswana, Hongkong, Belgien och en rad andra europeiska länder.

Världshälsoorganisationen WHO betecknar omikron som ett mycket smittsamt virus som ger anledning till oro.

ECDC uppmanar länder att genomföra sekvensering och smittspårning av bekräftade fall, och uppmanar människor att inte resa till drabbade områden.

Smittade på flera håll i Europa

Storbritannien har bekräftat två fall av coronavarianten omikron.

De smittade personerna som har isolerats, har kopplingar till varandra och bägge fallen kan härledas till Sydafrika, uppger hälsominister Sajid Javid.

Storbritannien är efter Belgien det andra landet i Europa som har bekräftat fall av omikron varianten.

Storbritannien meddelade samtidigt om nya reserestriktioner som gäller ytterligare fyra länder i södra Afrika; Angola, Moçambique, Malawi och Zambia.

Virusvarianten har ändå påträffats på flera håll runtom i Europa: Under lördagen rapporterades enstaka fall i Italien, Tyskland och Tjeckien.

Danmark har också rapporterat om två misstänkta fall. Det handlar om personer som rest in från Sydafrika.

Tyskland har infört strängare restriktioner

Tyskland meddelade på lördag eftermiddag att de undersöker misstänkta fall av coronavarianten omikron, och under kvällen bekräftades det två fall i Bayern.

Socialminister Kai Klose i den tyska delstaten Hessen sade tidigare under lördagen att det är sannolikt att omikron har nått Tyskland, efter att man isolerade en smittad passagerare som anlände med flyg till Frankfurt.

- Flera omikron typiska mutationer påträffades igår hos en inresande från Sydafrika, skriver socialministern Kai Klose på Twitter.

Andra personer som nyligen har kommit från södra Afrika ombeds också att testa sig genast.

Tyskland har infört strängare coronarestriktioner som innebär att flygbolag endast får transportera tyska medborgare från södra Afrika till Tyskland.

Tyskland registrerade över 67 000 nya coronafall under det senaste dygnet.

Dussintals coronasmittade flög in till Nederländerna från Sydafrika

Nederländska hälsomyndigheter uppger att det sannolikt kommit in dussintals fall av covid-19 med flyg från Sydafrika.

Två flyg med totalt cirka 600 passagerare anlände till Amsterdam från Sydafrika på fredagen. Enligt preliminära testresultat hade minst 61 passagerare diagnostiserats med coronasmitta.

Enligt landets hälsomyndigheter är åtminstone en del av fallen sannolikt den nya varianten, men hur många är inte ännu känt.

Nyhetsbyrån Reuters gav under lördagen uppgifter om att 61 personer testat positivt för covid-19.

Passagerarna isolerades från andra så fort de anlände till flygplatsen. Myndigheterna kommer att utföra ytterligare tester på passagerare för att se om de kan bära på omikronvarianten.

Nederländerna förbjöd alla flygningar från Sydafrika på fredagen, men gjorde ett undantag för flyg som redan var på väg till Nederländerna.

flygplats i Johannesburg
Bildtext Ovisshet råder på flygplatsen i Johannesburg.
Bild: Lehtikuva

Källa: AFP, STT, Reuters

Artikeln uppdaterades kl. 9:51 med ny information om att 61 passagerare som anlände till Amsterdam testat positivt för covid-19.

Artikeln uppdaterades 13:25 med uppgifter om misstänkta fall i Tyskland och Tjeckien.

Artikeln uppdaterades 16:23 med uppgifter om omikron i Storbritannien.

Artikeln har uppdaterats under kvällens lopp med nya uppgifter om bekräftade smittfall runtom i Europa.

Artikeln uppdaterades på söndagen 06:10 med att två misstänkta fall av omikron upptäckts i Danmark.