Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Perfekta starten på OS-vintern: Urstark körning från Iivo Niskanen – skidkungen ledde hela vägen och vann för fjärde gången i Ruka

Uppdaterad 27.11.2021 13:30.
Iivo Niskanen firar.

Det blev blåvita segerscener i Ruka. Iivo Niskanen höll för trycket och vann sin premiär i världscupen – ett urstarkt besked i starten av OS-säsongen.

Det rådde ingen tvekan om var det finländska fokuset låg inför lördagens klassiska distanslopp i världscupen. Iivo Niskanen gjorde sin första start för helgen – och som Finlands stora skidstjärna presenterade sig för konkurrenterna.

Niskanen fick en alldeles förträfflig start på OS-säsongen, och framför allt ett skönt svar på favoritdistansen femton kilometer klassiskt.

29-åringens sjätte världscupseger i karriären kom efter imponerande körning i den tuffa terrängen i Ruka.

– Det kunde inte vara bättre. Jag är väldigt, väldigt glad över den här insatsen. Det är ju ganska kallt, men allt fungerade riktigt bra, säger Niskanen i den internationella tv-intervjun.

"Litade på mig själv"

Niskanen kopplade greppet om ledningen från start – och den höll till mål. I motsats till tidigare lopp i november höll han tempot betydligt bättre på slutet och vann med klar marginal.

– Jag litade på mig själv och startade väldigt bra. Det kändes bra direkt – och med den här publiken är det svårt att ta det lugnt. På slutet började det kännas av, men det gick ändå vägen, säger Niskanen till Yle.

– Han har ändå lite att slipa på. Trenden var att han tappade lite på sista varvet, säger Yle Sportens expert Matias Strandvall.

Niskanen konstaterar att han trivs väldigt bra i Ruka – fjärde segern på just de här banorna kom nu.

– Här är det långa arbetspartier som passar mig ... Men en orsak till att många av mina segrar kommit här beror kanske också på att det skulle vara kul att köra femton klassiskt på andra ställen.

Lördagens seger innebär att Niskanen startar som ledare i söndagens jaktstart i fristil.

– Det blir mycket jobb med vallningen i morgon, men i dag funkade allt strålande bra och jag går ut i spåret med tillit. Det blir spännande att se hur fristilen stämmer, men jag tror på en bra insats.

Bara ryskt och norskt bakom Niskanen

Bakom Niskanen var det bara ryskt och norskt.

Aleksej Tjervotkin låg tvåa i praktiken hela loppet, men han var chanslös mot den finländske skidkungen. Tjervotkins landsman Aleksander Bolsjunov slutade trea.

Resten av topp tio färgades av ryska och norska flaggor. Totalt fem ryssar och fyra norrmän bland de tio främsta – men ingen kunde rå på hemmafavoriten Iivo Niskanen.

Och om Niskanen gav det största positiva beskedet, var Remi Lindholms insats på klassiskt det mesta överraskande. Lindholm stod för en strålande insats i sin andra världscupstart och gick i mål som 26:e man – hans första poäng i världscupen.

Perttu Hyvärinen tog också ett par ströpoäng i världscupen. Resten av finländarna missade poäng – bland dem junioren Alexander Ståhlberg som blev 50:e i det klassiska loppet.

Mest oro vållar Ristomatti Hakolas läge. Han gick omkull i en utförslöpa och tvingades att avbryta tävlingen. Han meddelar till Yle att han har ont i revbenen efter att ha kört ur spåret och krockat med en stolpe

– Farten var säkert femtio kilometer i timmen. Det här är bara mitt eget fel.

Det finns farhågor om att Hakolas säsong tog slut redan nu, men han vill inte spekulera om det ännu. Han ska undersökas och röntgas.

Längdåkning, världscupen

15 km klassiskt, herrar:
1) Iivo Niskanen, Finland 33.08,6
2) Aleksej Tjervotkin, Russland + 8,3
3) Aleksander Bolsjunov, Ryssland + 14,1
4) Erik Valnes, Norge + 15,2
5) Sergej Ustiugov, Ryssland + 21,1
6) Ilja Semikov, Ryssland + 26,0
---
26) Remi Lindholm, Finland + 1.34,3
28) Perttu Hyvärinen, Finland + 1.35,0
34) Lauri Lepistö, Finland + 1.48,7
44) Ville Ahonen, Finland + 2.06,8
45) Lauri Vuorinen, Finland + 2.08,0
49) Arsi Ruuskanen, Finland + 2.19,4
50) Alexander Ståhlberg, Finland + 2.20,0
61) Juuso Haarala, Finland + 2.44,8
64) Juuso Mäkelä, Finland + 2.51,6

Ristomatti Hakola avbröt.