Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen beslutar om nya inreserestriktioner på söndag – RFV: Obligatorisk hälsogranskning av alla resenärer som nyligen vistats i södra Afrika

Uppdaterad 27.11.2021 21:56.
coronainfo på helsingfors-vanda flygplats
Bildtext Hälsogranskningen på flygplatsen omfattar i allmänhet coronatest.

Regeringen beslutar om nya inreserestriktioner på söndag, meddelade inrikesminister Krista Mikkonen under fredagskvällen. Tidigare i dag gav Regionförvaltningsverken i ett hastigt överenskommet beslut order om obligatorisk hälsogranskning - med andra ord coronatestning - av alla som anländer till Finland och som har besökt södra Afrika de senaste 14 dagarna.

Regeringen ska besluta om nya inreserestriktioner med anledning av den nya virusvarianten omikron på söndag.

Det uppger inrikesminister Krista Mikkonen (Gröna) på Twitter. Orsaken uppges vara det potentiella hotet den nya virusvarianten kan tänkas medföra.

Det handlar alltså om inreserestriktioner för personer som vistats i södra Afrika.

Alla som anländer från södra Afrika ska coronatestas

Regionförvaltningsverken gav i dag order om obligatorisk hälsogranskning, alltså coronatestning, av alla som anländer till Finland och som har besökt södra Afrika de senaste 14 dagarna.

RFV:s beslut kommer efter att Social- och hälsovårdsministeriet rekommenderade striktare kontroll av personer som nyligen vistats i ett antal länder i södra Afrika, där den nya virusvarianten - omikron - påträffats. Hit hör Sydafrika, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho, Swaziland, Moçambique och Malawi.

På lördag förmiddag kom regionförvaltningsverket i Södra Finland med beslut gällande Helsingfors-Vanda flygplats, och senare på dagen anslöt sig verken i Östra, Södra, Sydvästra, Inre Finland och Lappland med motsvarande order gällande personer som kommer via övriga gränsövergångar.

Listan med länder kompletteras i takt med att det kommer mer information. Barn under 6 år hälsogranskas inte. RFV:s beslut är i kraft fram till den sista december.

Hälsogranskningen är obligatorisk, och kan också medföra beslut om karantän.

Listan på länder där varianten påträffats växer

Myndigheterna bedömer att den nya virusvarianten utgör ett betydande hot eftersom viruset misstänks sprida sig snabbare och möjligen orsaka sjukdomsfall också bland fullt vaccinerade personer. Därför träder beslutet om hälsogranskningar i kraft omedelbart.

Förutom i södra Afrika har omikronvarianten upptäckts i Israel, Botswana, Hongkong, Belgien, Storbritannien och Italien. På lördag kom beskedet att det också finns misstänkta fall i Tyskland, Nederländerna och Tjeckien. Information om fler fall verkar droppa in stadigt.

Artikeln uppdaterades klockan 16:45 med information om att också andra gränsövergångar omfattas av bestämmelserna.

Klockan 18:23 lades uppgiften om Lappland till.

Klockan 21:50 uppdaterades artikeln med uppgiften om att regeringen diskuterar nya inreserestriktioner på söndag.