Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Så här stort har Johaug inte förlorat på över fem år – Frida Karlsson behövde läkarhjälp och lånebyxor efter uppvisningen

Uppdaterad 29.11.2021 12:39.
Programmet är inte längre tillgängligt

Frida Karlsson slog till med en maktdemonstration på lördagens dammil i Ruka. Men efter uppvisningen väntade nya utmaningar för den svenska skidkometen. Först hade hon tappat känseln i fingarna – och när hon väl satte sig i ledarstolen började byxorna brinna.

Ultimata revanschen efter gårdagens besvikelse i sprintfinalen?

Det kan man lugnt säga att Frida Karlsson fick på tio kilometer klassiskt i Ruka på lördagseftermiddagen. Svenskan radade upp vassare mellantider än gigantiska förhandsfavoriten Therese Johaug under hela loppet.

Dessutom avslutade Karlsson superstarkt. Johaug var till slut 14,7 sekunder långsammare än svenskan. Så stort gap till vinnaren hade Johaug senast i Canmore 2016, enligt Yle Urheilu.

– Jag hade superbra skidor och kände att jag hade kontroll hela loppet. En sekunder, två sekunder. Men jag kände att jag hade en till växel till att lägga in, sa en glad Karlsson till Aftonbladet.

– Jag kan inte skylla på någonting. Jag var bara inte bättre. Det här triggar mig, det kan jag lova, intygade Johaug för NRK.

Therese Johaug lutar sig mot sina stavar.
Bildtext Therese Johaug kunde inte svara på Frida Karlssons avslutning.

Men det var inte bara glada miner hos segraren efter målgång. Efter att ha korsat mållinjen behövde Karlsson läkarstöd.

– Jag kände inte mina fingrar i slutet av loppet. Sen när man går i mål fryser man fast lite. Jag undrade om någon kunde hjälpa mig, jag hade ingen rörlighet.

När hon väl fått rörligheten tillbaka väntade ett nytt drama. Då Karlsson satt sig ned på ledarstolen fattade hennes byxor eld.

– Det var någon elementgrej, jag vet inte. Jag kommer åt den så börjar jag brinna. Och helt plötsligt hade jag inga byxor kvar. Jag fick ropa på någon ledare som fick klä av sig så att jag fick hennes byxor, skrattade Karlsson.

Frida Karlsson flyttar sina byxor från elden.
Bildtext Smältande byxor överraskade Frida Karlsson vid ledarstolen.

Niskanen andfådd av att se på broderns dominans

Damloppet bjöd på två finländare bland de tio bästa och totalt fem på poängplatser. Krista Pärmäkoski var bäst med sin femteplats.

Hon förlorade med runt tjugo sekunder till skrälltrean Katharina Hennig från Tyskland, som i sin tur bara var 1,7 sekunder efter Johaug. Pärmäkoski gav sin insats godkänt och tyckte att hon inte hade alltför mycket avstånd till täten.

– Inte är det någon omöjlig marginal. Frida körde oerhört hårt. I början kändes det som att man hade chans till pallen, men jag kunde inte vänta mig att Hennig åker så där fort, sa Pärmäkoski i Yles sändning.

Sjuan Kerttu Niskanen var inte riktigt lika nöjd. Att hennes bror Iivo Niskanen blev etta på herrsidan tidigare på lördagen kanske inte bara var positivt för hennes lopp.

– Det tog nog på krafterna att se honom åka. Jag sade till tjejerna att det redan kändes som att man skulle ha tävlat i ett 15-kilometerslopp. Det kändes som att hans lopp bara tog krafter av mig – men kanske det även gav en viss energi, funderade Niskanen.

Damer, 10 km (k)

1) Frida Karlsson SWE 24.29,4

2) Therese Johaug NOR +13,7

3) Katharina Hennig GER +15,2

4) Ebba Andersson SWE +31,8

5) Krista Pärmäkoski FIN +35,1

6) Rosie Brennan USA +38,6

7) Kerttu Niskanen FIN +42,4

8) Tatjana Sorina RUS +45,6

9) Julia Stupak RUS +54,7

10) Heidi Weng NOR +55,7

...

17) Johanna Matintalo FIN +1.10,8

26) Jasmi Joensuu FIN +1.34,0

30) Anne Kyllönen FIN +1.42,8

44) Vilma Nissinen FIN +2.17,5

47) Anni Alakoski FIN +2.34,0

62) Eveliina Piippo FIN +3.25,5

63) Josefiina Böök FIN+3.31,5

65) Katariina Lonka FIN +3.37,3