Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sydafrikansk läkare om omikronvarianten: Symtomen verkar vara milda

Från 2021
Forskare i munskydd tittar in i ett teleskop.
Bildtext Ännu är det för tidigt för att dra några absoluta slutsatser om hur omikronvarianten beteer sig, det försöker forskarna ta reda på som bäst.
Bild: Courage Okhumale/Alamy/All Over Press

Trötthet och ömma muskler, men inte rubbningar i smak- eller luktsinnet. Så kan symtomen på den nya coronavirusvarianten omikron se ut, enligt en sydafrikansk läkare som behandlat flera patienter med covid-19. Det är ändå för tidigt för att dra några slutsatser, påminner hon.

Den sydafrikanska läkaren Angelique Coetzee var den första att slå larm om den nya coronavirusvarianten omikron efter att patienter kom in till hennes privata mottagning med ovanliga symtom på covid-19, rapporterar tidningen Telegraph.

Bland patienterna fanns flera unga människor men varierande bakgrund som samtliga led av kraftig trötthet, samt ett sex år gammalt barn med väldigt hög puls. Ingen av dem hade mist smak- eller luktsinnet.

– Deras symtom var annorlunda och så milda jämfört med patienter jag har behandlat tidigare, sa Coetzee i intervjun för Telegraph.

Coezte har arbetat som läkare i 33 år och är ordförande för landets läkarförbund.

Trötthet, ömma muskler, men inte rubbningar i smak- och luktsinnet

Hon påminner ändå om att det fortfarande är för tidigt för att dra några slutsatser om den nya varianten.

– I det här skedet är det bara spekulationer. Det kan hända att det smittar mycket lätt, men hittills har de fall vi påträffat varit mycket milda. Vi kanske är av annan åsikt om ett par veckor, men så här ser det ut just nu, säger hon i en intervju för The Guardian.

Totalt har hon tagit emot drygt tjugo personer som har testat positivt för covid-19 med symtom typiska för den nya varianten. Största delen av dem var grundfriska män som kände sig utmattade. Ungefär hälften var ovaccinerade.

Bland symtomen Coetzee nämner finns ömma muskler och trötthet. En del har haft lite hosta.

Trots att symtomen på den nya varianten kan vara mildare är Coetzee ändå orolig för äldre och ovaccinerade personer.

I Sydafrika är vaccinationstäckningen låg. Bara omkring 23,8 procent av landets befolkning har fullt vaccinskydd. Vaccinationsgraden är ändå betydligt högre i Sydafrika än i resten av Afrika.

Sydafrika bestört över omvärldens reaktioner

Sydafrika har fördömt omvärldens reaktioner på upptäckten av den nya varianten, eftersom man enligt sydafrikanska myndigheter ännu inte i det här skedet vet tillräckligt om det, och nu upplever att sydafrikaner på bara två dygn blev persona non grata på många håll i världen.

Att införa restriktioner mot afrikanska länder är helt oberättigat, enligt Sydafrikas hälsominister Joe Phaahla. Enligt Phaahla straffas Sydafrika nu för att ha agerat transparent.

– Världen borde stödja Sydafrika och Afrika och inte diskriminera eller isolera det, ansåg landets ledande virolog Tulio de Oliveira.

Sydafrikas utrikesministerium är på samma linje, och anser att omvärldens restriktioner bestraffar Sydafrika för ärlighet.

– Utomordentlig vetenskap borde prisas, inte bestraffas. Nya varianter har också hittats i andra länder utan att de kan kopplas till Sydafrika. I de fallen har svaret sett helt annorlunda ut i jämförelse med nu, skriver utrikesministeriet i ett pressmeddelande.

Världshälsoorganisationen WHO betecknar omikron som ett mycket smittsamt virus som ger anledning till oro, något som fick omvärlden att reagera. Omikron utgör "hög till mycket hög" risk för Europa, enligt europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

Bland annat EU-länder, USA, Kanada, Israel och Australien har infört reserestriktioner för personer som nyligen vistats i ett antal länder i södra Afrika, där den nya virusvarianten påträffats. Till de länderna hör Sydafrika, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho, Swaziland, Moçambique och Malawi.

Källor: AFP, Reuters, Telegraph, The Guardian