Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veckoslutsläsning: Att mista sina föräldrar, lågavlönade manusförfattare och ponnydrömmen som blev en mardröm

Två kvinnor som går en i park.
Bildtext Jennie och Charlotte Sundström miste i ung ålder båda sina föräldrar.

God söndagsmorgon! Här kommer några lästips från veckan som gått.

Charlotte och Jennie Sundström är föräldralösa: "Jag kan inte förstå hur vi orkade"

Inom loppet av tre år förlorar Jennie och Charlotte Sundström först sin mamma och sedan sin pappa till cancer. Vid 14 och 20 års ålder är de föräldralösa och systrarna bestämmer sig för att bo kvar i familjens stora hus i Nykarleby.

– Vi kände att ingen annan i hela världen kan förstå hur vi mår. Vi tyckte att det bästa för oss båda är att vara tillsammans, så vi får förstå varandra och vara nära, säger Lotta.

Läs systrarnas historia här eller hör dem berätta den i podden "Det här hände".

Finland är manusförfattarnas låglöneland: "Mera tid och pengar ger bättre tv-serier"

Dåliga löner, tidspress, osynlighet och vilda västern när det gäller arbetsavtal. Vi lever i tv-seriernas guldålder med fler påkostade serier än någonsin, men ändå syns det inte manusförfattarnas plånböcker.

– Finland är manusförfattarnas låglöneland i europeisk jämförelse, säger Sonia Meltti, verksamhetsledare för branschorganisationen Sunklo.

Nu efterlyses etiska regler i branschen.

Sonia Meltti
Bildtext Sonia Meltti säger att hon ofta råkat på fall med bristande uppskattning för manusförfattarens jobb.

Tungt för både patienter och personal – så här ser det ut inom intensivvården för coronapatienter

Antalet coronapatienter på sjukhusen har ökat hela hösten, och under den tiden har också antalet patienter inom intensivvården ökat. Det kan vara extremt tungt att bli intagen på intensivvården, och återhämtningen kan också ta flera veckor.

Den långa sjukhusvistelsen i kombination med att patienterna måste sövas ner leder till sin beskärda del problem. Musklerna förtvinar nämligen väldigt effektivt om man ligger stilla i flera veckor.

Också för personalen har de senaste två åren varit tunga. Skiften är långa, och isoleringsvården innebär att det krävs en hel del koordinering.

Sådan är intensivvården av coronapatienter.

En patient ligger i en sjukhussäng, slangar leder till monitorer på intensivvårdsavdelningen för coronapatienter.
Bildtext Intensivvården kan innebära att man är sängbunden i flera veckor.

Taina trodde hon köpte drömponnyn åt dottern – betalade över 8 000 euro för sjuk och oskolad häst

Taina Wasenius och hennes 10-åriga dotter hade samlat ihop pengar till en ponny under flera år. I våras hittade de ponnyn som verkade perfekt. Men det var bara början på en saga av lurendrejeri.

Ponnyn, som skulle vara inriden, barnsäker och passa för hobbyridning, visar sig vara skygg. Att få på en grimma är svårt. Både Taina och dottern försöker locka ponnyn med morötter. Men ljudet av en morot som bryts itu skrämmer ponnyn.

Svenska Yle har i en tredelad serie granskat hästhandel som ökat under coronapandemin. Här kan du läsa Tania Wasenius historia.

En 10-årig flicka kramar en ljus ponny. ponnyn står inne i en ljus box och har en grimma på huvudet. Ponnyn äter hö.
Bildtext Jag är förbannad och hoppas att inget annat barn ska behöva uppleva det min dotter gått igenom. Därför vill jag göra människor medvetna om hur det kan gå, säger Tania Wasenius.

Feministerna har gått för långt och Fredrik Lindström förstör

Podden Framtiden snackar om gamla avlidna bensinpriser och på vilka sätt feminismen har gått för långt. Dessutom får de besök av Fredrik Lindström från På Spåret, och ångrar det genast.

Lyssna på det senaste poddavsnittet här!