Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finland begränsar inresa från sju länder i södra Afrika - två bekräftade fall i Danmark

Från 2021
Uppdaterad 28.11.2021 23:22.
coronavirus, flygplats, helsingfors-vanda
Bildtext Finländska medborgare har alltid rätt att komma hem.
Bild: Lehtikuva

Inrikesministeriet meddelar att Finland begränsar inresa för resenärer som under de senaste 14 dygnen vistats i en rad länder i södra Afrika. Beslutet beror på den coronavirusvariant - omikron - som just nu sprids över världen.

Artikeln uppdateras kontinuerligt.

De länder som berörs är Botswana, Eswatini, Lesotho, Moçambique, Namibia, Sydafrika och Zimbabwe.

Intyg räcker inte

Beslutet innebär att en resenär som har vistats i något av de ovannämnda afrikanska länderna inte har möjlighet att resa in i Finland genom att visa upp ett intyg över en covid-19-vaccinationsserie, säger Inrikesministeriet.

Personen kan komma till Finland endast om han eller hon har en nödvändig orsak till det, såsom tvingande familjeärenden eller andra tvingande personliga orsaker.

Restriktionerna inleds på söndagen den 28 november klockan 15 och varar till den 19 december.

Beslutet gäller inte finländska medborgare eftersom de alltid åtnjuter grundlagsenlig rätt att återvända till Finland. Redan i går avrådde Utrikesministeriet finländare från att resa till de ovanstående länderna.

Sedan i går har enstaka resenärer anlänt till Finland från Sydafrika. Det går inga direktflyg så resenärerna hade kommit via andra destinationer till Helsingfors-Vanda flygplats. Det är Gränsbevakningsväsendet som gallrar ut resenärer från riskområden.

Hittills har alla som testats varit symptomfria, men testresultaten kommer senare.

Ett tredje fall av den nya varianten i Storbritannien

I Storbritannien bekräftades ett tredje fall av den nya varianten omikron i dag.

Storbritannien skärper sina restriktioner med anledning av den nya varianten, och på tisdag utökas reglerna för var man måste bära munskydd.

Från och med klockan 16 på tisdag måste alla som kommer till Storbritannien testa sig för coronaviruset.

G7-länderna möts på måndag

Under söndagskvällen sammankallade G7-ländernas ordförandeland Storbritannien gruppen till krismöte med anledning med anledning av omikronvarianten.

G7-länderna består av de sju välbärgade länderna Storbritannien, Kanada, Frankrike, Italien, Japan, Tyskland och USA.

Mötet ordnas på måndag.

Storbritannien är ett av de länder där varianten påträffats-

Danska fallen var av den nya varianten

De första misstänkta, nordiska fallen av coronavarianten omikron påträffades i går i Danmark. Enligt Jyllandsposten har Statens Serum Institut nu bekräftat att de smittade personerna bar på omikron-varianten.

Nu smittspårar man alla som befann sig på samma flygplan.

Hälsominister Magnus Heunicke (S) konstaterade i ett pressmeddelande tidigare i dag att det inte är överraskande att man redan i ett tidigt skede påträffar omikronvarianten i just Danmark.

Israel stänger sina gränser för utländska medborgare

Som första land i världen kommer Israel att stänga sina gränser för utländska medborgare för att få stopp på spridningen av den nya virusvarianten. Stängningen behöver ett regeringsbeslut men torde träda i kraft vid midnatt i dag.

Israels premiärminister Naftali Bennett säger att gränserna hålls stängda i 14 dagar. Under den tiden kommer det sannolikt att klarna hur de nuvarande vaccinerna mot covid-19 biter på den nyaste varianten.

Israeliska medborgare som anländer utomlandsifrån måste sitta i karantän, oberoende om de är vaccinerade eller inte.

Ben Gurion flygplats
Bildtext Israel stänger gränserna helt för utländska medborgare.
Bild: Lehtikuva

Nederländska fall av omikron ombord på Afrikaflyg

Bara några dagar efter att omikronvarianten påträffades i södra Afrika har bekräftade fall hittats i Australien och i flera europeiska länder. Storbritannien, Nederländerna, Belgien, Tyskland, Italien har i likhet med Danmark rapporterat om misstänkta fall inom sina gränser.

Bland annat i Nederländerna testades 61 resenärer från Sydafrika positivt för covid-19 i går. På söndag eftermiddag kom bekräftelsen från landets hälsomyndigheter om att 13 av de smittade bar på den nya omikron-varianten.

De 61 smittade anlände med två plan från Sydafrika i går, från Kapstaden respektive Johannesburg. Totalt fanns 600 passagerare ombord på planen som anlände till Amsterdamflygplatsen Schipol.

Resenärer som bland andra Sveriges television talat med var arrangemangen vid ankomsten usla och smittade och osmittade personer måste sitta samlade på en liten yta. Läs Cecilia Stafsings berättelse här.