Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Köldsmällen i Ruka: Iivo Niskanen och det norska herrlaget stod över jaktstarten – finländska stjärnan kritisk: "Kan tycka att hälsan är viktigare än pengar"

Från 2021
Uppdaterad 28.11.2021 14:55.
Iivo Niskanen efter målgång i Ruka.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Allt handlade om termometrar och minusgrader i världscupen. Till slut blev det glesare i startfältet: Finländska stjärnan Iivo Niskanen och hela norska laget stod över herrarnas jaktstart i Ruka.

Kylan har varit snackisen under hela världscupveckan i Ruka. Allt trissades upp när temperaturen sjönk till söndagens avslutning i norra Finland.

När damernas jaktstart skulle köra i gång efter klockan 11 var beskedet att starten skjuts fram på grund av kölden. Då visade termometern närmare 25 minusgrader.

Tävlingsjuryn samlades flera gånger för att fatta beslut om jaktstarterna. Vid 13-tiden kom beskedet att herrarna kör precis som planerat vid 13.30.

Då hade det norska landslaget redan meddelat att samtliga sex herråkare står över på grund av kylan. Och i samma veva kastade Iivo Niskanen också in handduken.

– Man kan tycka att hälsan är viktigare än pengar, säger Niskanen till NRK.

– Det borde ha blivit inställt. Vi åker 75 kilometer i timmen utför och det är helt garanterat mer än tjugo minusgrader. Det är inte bra för idrottare och inte bra med tanke på ett OS.

Experter berömmer Niskanen

Niskanen fångades upp av Yles tv-kameror och han visade tydligt vad han tyckte om juryns beslut att ge grönt ljus. Han vinkade både för timeout och washout.

Sen körde han över upploppet för att tacka de som var på plats vid stadion. Efter det vek han bort från området och packade ihop.

– Att norrmännen ställde in säger ganska mycket. De är smarta och står inte över utan en bra orsak. Resultat i OS kommer man ihåg mer än vad som hände i världscupen i Ruka, säger han enligt Ilta-Sanomat.

Iivo Niskanen visar sitt missnöje i Ruka - Spela upp på Arenan

Niskanen, som skulle ha gått ut som etta i jaktstarten, får tummen upp för sitt beslut.

– Det här är orsaken till att Iivo är en av de bästa i världen. Han har förmågan att ta de här tuffa besluten, säger Yle Sportens expert Matias Strandvall.

– Att åkare står över tävlingen visar att juryn inte har tagit rätt beslut. Jag är väldigt glad för att Iivo väljer rätt, säger Yle Urheilues expert Toni Roponen.

"Fruktansvärt kallt"

I den norska landslagsledningen kommenteras beslutet så här:

– Det är fruktansvärt kallt här. Det kanske är inom reglernas ramar att köra ett lopp, men mina åkare tycker att de kände av kölden i lungorna i går. De har viktiga helger framför sig och de ville inte ta några risker, säger tränaren Eirik Myhr Nossum.

Norge fattar gemensamma beslut. Det systemet finns inte i Finland och där får åkarna ta egna beslut

― Matias Strandvall

Hälften av norrmännen värmde inte ens upp, medan andra halvan gav upp efter att ha testat förhållandena.

– Norge fattar gemensamma beslut. Det systemet finns inte i Finland och där får åkarna ta egna beslut, säger Strandvall.

"Vettigt att tävla?"

Enligt tävlingsledaren Niklas Turku visade termometern på tillräckligt varma förhållanden för att vinka i gång tävlingen.

– Är det ett vettigt beslut att tävla? Var och en måste ta egna beslut. De känner sina kroppar bäst och vet hur den reagerar i kalla förhållanden. Alla reagerar olika, säger Strandvall.

Det internationella skidförbundets köldgräns ligger på tjugo minusgrader.

Rysk trippel, Lindholm tog poäng

I jaktstarten blev det väldigt mycket Ryssland högst upp i Norges frånvaro. Sex ryska åkare bland de åtta främsta var saldot för Ryssland i herrarnas jaktstart.

Lördagens trea Aleksander Bolsjunov var starkast på sista varvet och satte punkt för spänningen vid stadionområdet. Bolsjunov fick sällskap på pallen av Sergej Ustiugov och Artem Maltsev.

Bäste icke-ryss var tjecken Michal Novak.

Bäste finländare i herrloppet blev Remi Lindholm. Han tog poäng i världscupen för andra dagen i rad.

Remi Lindholm firar vid målgång.
Bildtext Remi Lindholm firade vid målgången,
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Lindholm stod för en stark insats i fristilsloppet och gick i mål som 20:e man. Även Perttu Hyvärinen tog poäng i dag. Han slutade 22:a.

"Var kallt hela tiden"

Lindholm kan summera en oerhört bra helg. Han var näst bäste finländare i lördagens klassiska lopp och bäst i dag efter Niskanens beslut.

– Det var ett mitt livs tuffaste lopp. Hemskt före, konstaterar Lindholm till Yle.

– Det var kallt hela tiden och skönt när man fick komma in i värmen efter tävlingen.

Däremot tvekade Lindholm aldrig när det gällde att starta i kylan. Och efter två fina dagar lär Lindholm få ställa in sig på en resa till världscupen i Lillehammer nästa vecka.

– Jag har inte hört något om Lillehammer. Jag får lov att fråga Teemu Pasanen (förbundskapten).

Längdåkning, världscupen

15 kilometer (f), jaktstart:
1) Aleksander Bolsjunov, Ryssland 35.23,7
2) Sergej Ustiugov, Ryssland + 0,5
3) Artem Maltsev, Ryssland + 0,7
4) Ivan Jakimusjkin, Ryssland + 5,3
5) Michal Novak, Tjeckien + 9,2
6) Ilja Semikov, Ryssland + 12,7
---
20) Remi Lindholm, Finland + 1.36,4
22) Perttu Hyvärinen, Finland + 1.40,7
35) Lauri Lepistö, Finland + 2.30,6
42) Ville Ahonen, Finland + 3.04,8
43) Arsi Ruuskanen, Finland + 3.13,3
44) Alexander Ståhlberg, Finland + 3.29,5
57) Juuso Mäkelä, Finland + 5.14,4

Diskussion om artikeln