Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlands ambassadör i Sydafrika uppmanar finländare att resa hem omedelbart – flygbolagen drar sig bort det ena efter det andra

Från 2021
Uppdaterad 28.11.2021 16:06.
anne lammila
Bildtext Anne Lammila är Finlands ambassadör i Pretoria.
Bild: Yle

Finlands ambassadör i Pretoria, Anne Lammila, säger att finländare som befinner sig i Sydafrika borde ta sig till Finland så snabbt det bara går. Orsaken är inte direkt den nya virusvarianten utan det faktum att det kan vara svårt att hitta lediga platser på de flyg som avgår från Sydafrika.

Lammila säger till Svenska Yle att coronaläget i Sydafrika har försämrats den senaste veckan från att ha varit relativt gott tidigare. I mitten av november låg incidensen kring 5 fall per 100 000 invånare, men efter det har läget förändrats snabbt, säger hon.

På några dagar steg antalet smittfall från cirka 200 till 1 000 per dag.

150 har anmält vistelse i Sydafrika

Cirka 150 finländare befinner sig i Sydafrika just nu, om man utgår från de reseanmälningar som gjorts till Utrikesministeriet.

Men enligt Lammila har inga reseanmälningar kommit in vad gäller finländare i andra länder i södra Afrika som hör till ambassadens område. Det kan röra sig om ett tiotal personer sammanlagt, tror Lammila.

Enligt ambassadören är finländarna inte särskilt oroade över coronaläget men väntar givetvis på mer information om den nya virusvarianten – hur smittsam den är och hurudana symptom den kan ge.

Lammila uppmanar finländare i Sydafrika att ta sig hem så fort som möjligt för att inte bli strandsatta där.

– Nu är det bara KLM och Lufthansa som tar emot EU-medborgare, britter godkänns inte ombord. Qatars flygbolag och Turkish Airways flyger inte längre till Sydafrika.

– Ingen kan givetvis tvingas att lämna landet.

Också Sverige uppmanar sina medborgare att ta sig hem från Sydafrika

Sveriges ambassadör i Sydafrika, Håkan Juholt, har uppmanat svenska medborgare att ta sig hem från Sydafrika så fort som möjligt, skriver Svenska Dagbladet. Det finns enligt Juholt ingen anledning att stanna kvar för att se vad som kommer att hända, säger han.

Det finns ändå inga planer på att evakuera svenskar från Sydafrika.

– Det är den resande som är ansvarig att boka om sina flyg. Det finns inga som helst planer på att arrangera hemresor. Budskapet är mycket tydligt: Har du rest hit på semester, gör vad du kan för att återvända till Sverige så snart som möjligt.