Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rysk oförståelse för stjärnornas avhopp i Ruka – Jelena Välbe: "Förstår inte hur man ens kan fundera på saken"

Från 2021
Uppdaterad 29.11.2021 12:42.
Ryska skidåkare i Rukas kyla.
Bildtext Ryska åkarna trotsade kylan i herrarnas jaktstart.
Bild: Tomi Hänninen

De norska herråkarna och Iivo Niskanen var eniga om att det inte var vettigt att tävla i kylan. Men i det ryska lägret var tonen en helt annan. I damernas jaktstart ställde stjärnorna upp – och skiddrottningen Therese Joahug fick sig en revansch.

Kölden har varit på tapeten under hela Rukahelgen och under den sista tävlingsdagen blev temperaturen ännu mer problematisk.

Damernas jaktstart blev rejält framflyttad, medan flera av de största herrstjärnorna valde att stå över tävlandet i runt tjugo minusgrader – bland annat gårdagens vinnare Iivo Niskanen och alla norrmän.

– Att åkare står över tävlingen visar att juryn inte har tagit rätt beslut. Jag är väldigt glad för att Iivo väljer rätt, tyckte Yle Urheilus expert Toni Roponen.

Norska lagledaren Espen Bjervig förklarade för Yle att man inte har någon gemensam köldgräns i det norska laget. Alla idrottare fattar besluten självständigt.

– OS är på kommande snart och laget bestäms redan i december. Idrottarna valde att inte ta några risker, sa Bjervig till Yle.

Välbe: "En självklarhet att tävla"

I det ryska laget var det inte många som uteblev. Ryska skidförbundets ordförande Jelena Välbe skakar på huvudet i Yles intervju och berättar att hon själv tävlat i 27 minusgrader i tiderna.

– Jag förstår inte hur man ens kunde fundera på det här, det blåser inte alls. Om det hade varit hård vind skulle jag förstå att idrottarna överväger att stå över, säger Välbe.

– I det ryska laget var det en självklarhet att tävla.

Jelena Välbe ute i kylan.
Bildtext Jelena Välbe tyckte inte att det var för kallt i Ruka.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Sergej Ustjugov blev tvåa i herrtävlingen bakom Aleksander Bolsjunov och var besviken över de många återbuden.

– Jag kan inte förstå dem, det var samma förhållanden i går. För mig var det en självklarhet att åka. Jag var säker på det direkt från morgonen.

Johaug fick revansch på Karlsson

På förmiddagen var det för kallt för att tävla i Ruka. Damernas jaktstart startade därför först efter att herrarna var klara.

Här ställde stjärnorna upp. Frida Karlsson lyckades inte följa upp gårdagens knall i intervallstarten, utan fick se sig ikappåkt av Therese Johaug.

Den 33-åriga norskan åkte ifrån Karlsson under loppets andra halva och vann med 7,8 sekunders marginal.

Therese Johaug firar seger.
Bildtext Therese Johaug hade en lyckad söndag.
Bild: Tomi Hänninen

– Jag kan intyga att jag var revanschsugen efter loppet i går, så det var otroligt skönt att få revanschen, säger Johaug för NRK.

– Jag är nöjd med loppet, jag gör det jag kan. Men Therese är stark i dag och då är det bara att gratulera, kommenterar Karlsson för Aftonbladet.

Pärmäkoski: "Tränaren frågade sig om det var klokt att starta"

I klungan som jagade tätduon fanns Krista Pärmäkoski. Det var fem damer som spurtade om bronsplatsen och av dem var Heidi Weng vassast – med Pärmäkoski direkt bakom sig.

– Vi gick i väg med en ruskig fart tack vare Ebba (Andersson). Redan under andra varvet funderade jag på hur jag skulle orka, men jag får tacka skidorna i dag.

– Jag är jättenöjd, jag orkade inte gå för pallplatsen ända till slutet, men visst fick jag ju till en spurt på slutet också, skrattar Pärmäkoski för Yle.

Krista Pärmäkoski korsar mållinjen.
Bildtext Krista Pärmäkoski var fyra tiondelar efter trean Heidi Weng.
Bild: Tomi Hänninen

Finländskan ångrade inte beslutet att ställa upp i kylan.

– På förmiddagen skulle jag nog inte ha startat, då mätaren visade –24. Tränaren frågade sig om det var så klokt att tävla, men under uppvärmningen kändes det inte så illa som på förmiddagen och jag kände mig redo.

Kerttu Niskanen orkade inte riktigt med tempot i Pärmäkoskis klunga. Niskanen var i mål som nionde dam.

Damer, jaktstart, 10 km (f)

1) Therese Johaug NOR 25.56,0

2) Frida Karlsson SWE +7,8

3) Heidi Weng NOR +37,9

4) Krista Pärmäkoski FIN +38,3

5) Rosie Brennan USA +38,4

6) Ebba Andersson SWE +41,1

7) Katharina Hennig GER +43,9

8) Moa Olsson SWE +49,8

9) Kerttu Niskanen FIN +51,5

10) Victoria Carl GER +1.09,6

Andra finländare:

33) Eveliina Piippo +4.39,0, 36) Anni Alakoski +4.49,9, 42) Josefiina Böök +5.27,1, 44) Katariina Lonka +6.42,6. Anne Kyllönen DNF