Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Omikronfallen utanför Afrika ökar – WHO och afrikanska presidenter fördömer reseförbuden: "Coronaåtgärder borde baseras på forskning, inte afrofobi"

Från 2021
Uppdaterad 29.11.2021 12:26.
Människor i skyddsutrustning, bland annat munskydd och visir, går genom en flygplats med resväskor i händerna.
Bildtext Många länder begränsar resor till och från södra Afrika efter att coronavirusvarianten omikron upptäckts där. Många experter säger ändå att man borde ha is i magen eftersom man ännu inte vet mycket om varianten.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Allt fler länder begränsar flygtrafiken från länder i södra Afrika på grund av den nya virusvarianten omikron. Samtidigt bekräftas fler och fler fall av virusvarianten utanför Afrika, och många säger att reserestriktionerna därför är onödiga.

Virusvarianten omikron har, bara några dagar efter att den upptäcktes i Sydafrika, spridit sig till flera europeiska länder, USA, Kanada, Australien och en del asiatiska länder.

Världshälsoorganisationen WHO konstaterar att virusvarianten har spridit sig till så gott som hela världen och att reserestriktioner till och från länder i södra Afrika därför är onödiga.

I dag har flera nya fall av omikron konstaterats utanför södra Afrika.


Fallen utanför Afrika ökar

I Skottland har sex personer testat positivt för varianten. De här personerna har inte rest utanför landet under den senaste tiden.

I Portugal har 13 spelare i en fotbollsklubb smittats av omikron. En spelare i klubben har nyligen återvänt från Sydafrika.

WHO understryker samtidigt att omikron utgör en mycket hög risk globalt. Även om varianten inte skulle visa sig leda till ett svårare sjukdomsförlopp än tidigare varianter.

I Sydafrika har varianten hittills inte lett till bekräftade dödsfall, men hälsovårdsmyndigheter understryker att de inte med säkerhet kan säga att ingen dött efter att ha smittats av varianten. Sydafrikanska läkare som vårdat omikronpatienter uppger att fallen hittills varit milda.

Trots det kan varianten få svåra följder om den orsakar en ny stor global smittvåg.

‒ Om det blir en ny stor våg av covid-19 på grund av omikron kan följderna bli svåra, varnar WHO.

WHO uppmanar världens länder att trappa upp vaccineringarna, speciellt för riskgrupper.

"Mycket besviken"

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa säger att han är "mycket besviken" på de länder som infört flygförbud.

– Reseförbuden baseras inte på forskning och de kommer inte att vara effektiva för att förhindra spridningen av den här varianten. Det enda som reseförbuden bidrar till ytterligare är ekonomiska förluster för de drabbade länderna. Reseförbuden försvårar också vår förmåga att svara på och återhämta oss från pandemin, säger Ramaphosa.

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa sitter på en stol och tittar åt sidan. Han är klädd i kostym och har en mikron framför sig på ett bord. I bakgrunden syns Sydafrikas flagga på väggen.
Bildtext Sydafrikas president Cyrik Ramaphosa säger att man känner sig utpekade i och med andra länders afrikanska flygförbud.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Han får stöd av Malawis president Lazarus Chakwera som kallar restriktionerna obefogade.

– De reseförbud som Storbritannien, EU, USA, Australien och andra länder infört är omotiverade. Coronaåtgärder borde baseras på forskning, inte afrofobi.

Presidenterna refererar till att vi ännu inte vet tillräckligt mycket om virusvarianten. Chakwera säger att länder därför inte borde dra förhastade slutsatser om den.

Sydafrikas president: "Vi känner oss straffade"

President Chakwera berömmer Sydafrika för dess transparens kring virusvarianten.

– Vi är skyldiga forskare i Sydafrika ett tack för att de identifierade den här virusvarianten före någon annan, säger han.

Han får medhåll av WHO:s regionala direktör i Afrika, Matshidiso Moeti.

– Sydafrika och Botswana har varit transparenta och informerade snabbt hela världen om den nya varianten. De är berömdvärda. WHO backar upp alla de afrikanska länder som haft modet att dela med sig av livräddande hälsoinformation som hjälper skydda alla i världen mot spridningen av covid-19, säger Moeti.

– Reserestriktioner spelar en viss roll i att minska på spridningen av covid-19, men i de här fallen utgör reseförbuden en tung börda på många liv och på ekonomin. Om man inför restriktioner ska de inte vara invasiva och inkräktande, utan de ska baseras på forskning.

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa säger att man känner sig "straffad" för att man meddelade om den nya virusvarianten.

En del experter, exempelvis USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci, säger däremot att reseförbuden behövs eftersom de ger länderna tid att förbereda sig på virusvarianten.

Människor i munskydd fyller i blanketter på en flygplats. De har reseväskor bredvid sig.
Bildtext Obligatoriska hälsokontroller och andra redogörelser krävs vid många flygplatser efter att den nya virusvarianten upptäckts.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Knappt med information om omikron – hittills har ingen av de smittade fått svåra symtom

Världshälsoorganisationen WHO och forskare världen över utreder för tillfället den nya virusvarianten och vilken betydelse den har i fråga om smittspridning och vaccinens effekt. Exempelvis Pfizer-Biontech undersöker hur väl deras vaccin biter på omikron – den utredningen beräknas ta ett par veckor.

Forskare konstaterar att det fortfarande är oklart exakt hur farlig virusvarianten är. I nuläget ser det ut som om omikron smittar lättare, men de som tillsvidare smittats uppges ha milda symtom. Enligt WHO har ingen smittad behövt sjukhusvård.

– Det finns ännu ingen statistik som tyder på att den nya varianten orsakar mer allvarlig smitta än tidigare coronavirusvarianter. Men jag tror att varianten är mer smittsam när man tittar på hur snabbt den spred sig i Sydafrika. Vi vet ändå inte om den kan "tävla med" deltavarianten, säger experten Francis Collins vid WHO.

Collins och resten av alla hälsoexperter uppmanar fortfarande alla att vaccinera sig och bära munskydd.

– Jag vet att ni är trötta på att höra de här sakerna, men viruset är inte trött på oss ännu, säger han.

Källor: AP, AFP, Reuters