Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Frontex teg om att finländare varit inblandade i olagliga avvisningar vid EU:s gränser – och fyra andra nyheter att ha koll på

Människor på flykt har skuffats ut till Egeiska havet av grekisk kustbevakning.
Bildtext Grekisk kustbevakning har avvisat människorna i båten ut på öppet hav, efter att de försökte ta sig i land på ön Lesbos för att söka asyl. Bilden är tagen 10 april 2021.

God morgon! Här listar vi några nyheter att ha koll på den här måndagsmorgonen.

Frontex teg om att finländare varit inblandade i olagliga avvisningar vid EU:s gränser

Svenska Yles granskande redaktion avslöjar i dag att också finländska gränsbevakare på Frontex-uppdrag är indragna i olagliga incidenter där asylsökande avvisats ut ur EU.

Bara under de två senaste åren har över 40 000 olagliga avvisningar gjorts vid de grekiska öarna i Egeiska havet och vid den ungerska gränsen. Svenska Yles granskande redaktion kan nu visa att finländare dragits in i två avvisningsincidenter.

Inrikesminister Maria Ohisalo hade inte hört om fallen, men säger att alla avvisningsincidenter borde prövas i domstol.

Ari fick hiv från en spruta för 20 år sedan – nu ökar infektionerna bland narkotikabrukare igen

För 20 år sedan slog en hiv-epidemi mot Finlands narkotikabrukare. År 1999 upptäcktes hela 85 smittfall som orsakats av sprutdelning, och kring 50 nya fall de två följande åren.

I år har fem personer har smittats av hiv via smutsiga sprutor. Smittfallen har legat på en årlig nivå på noll till ett fall innan.

Svenska Yle har träffat Ari som blev smittad för 20 år sedan då han missbrukade. Enligt honom är de nya smittfallen en följd av nedskärningar i sjuk- och hälsovården.

En man står utomhus, framför en byggnad. Han ser in i kameran och ser allvarlig ut. Det ser kallt ut där ute.
Bildtext Ari Hulden fick hiv nästan 20 år sedan, då han missbrukade i en förort i norra Helsingfors.

WHO och afrikanska presidenter fördömer reseförbuden på grund av omikron

Världshälsoorganisationen WHO konstaterar att virusvarianten har spridit sig till så gott som hela världen och att reserestriktioner till och från länder i södra Afrika därför är onödiga.

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa säger att Sydafrika känner sig straffade och att han är "mycket besviken" på de länder som infört flygförbud.

– Reseförbuden baseras inte på forskning och de kommer inte att vara effektiva för att förhindra spridningen av den här varianten. Det enda som reseförbuden bidrar till ytterligare är ekonomiska förluster för de drabbade länderna. Reseförbuden försvårar också vår förmåga att svara på och återhämta oss från pandemin, säger Ramaphosa.

Människor i skyddsutrustning, bland annat munskydd och visir, går genom en flygplats med resväskor i händerna.
Bildtext Många länder begränsar resor till och från södra Afrika efter att coronavirusvarianten omikron upptäckts där. Många experter säger ändå att man borde ha is i magen eftersom man ännu inte vet mycket om varianten.

Nya klimatministern riktar blicken mot torvens utsläpp och är besviken biltunnelbeslut i Helsingfors

De Grönas Emma Kari har varit miljö- och klimatminister i en vecka när Svenska Yle träffar henne för en intervju.

Inrikespolitiskt är det mycket på gång på klimatfronten just nu. Flera av de klimatförnyelser som är på gång vid olika ministerier ska vidare till riksdagen nästa år. Som klart viktigast lyfter Emma Kari ändå upp revideringen av klimatlagen.

– Den är viktig för den för in vårt mål om klimatneutralitet i lagstiftningen, och försäkrar att klimatarbetet fortsätter och att vårt välfärdssamhälle bygger på klimatmålen oberoende av hurdan regeringsgrund vi har i framtiden.

Minister Emma Kari blir intervjuad.
Bildtext På samma sätt som vi har en ekonomisk ram för politiken behöver naturens och klimatets hållbarhet nu sätta ramar för vad vi kan göra, säger De grönas Emma Kari.

Krista Siegfrids tvåa i Dansar med stjärnor

Den finlandssvenska artisten Krista Siegfrids landade på en andra plats i årets upplaga av dansprogrammet Dansar med stjärnor, eller Tanssii tähtien kanssa. Skådespelaren Ernest Lawson kammade hem vinsten.

Vinnaren Ernest Lawson och dansparet Anniina Koivuniemi fick 45 procent av publikens röster, artisten Krista Siegfrids och Anssi Heikkilä fick 33 procent.

På tredje plats kom operasångaren Waltteri Torikka och Kia Lehmuskoski med 22 procent.

Kvinna i rosa dansdräkt ler och dansar på en scen med en man.
Bildtext Krista Siegfrids fick två fullpotter av domarna i dagens final, men publikens röster avgjorde.

Väder

Det kalla vädret fortsätter och snöyra väntas i landets östra del under natten.

Vid sydkusten kan snöbyar förekomma, annars är det uppehållsväder. Temperaturen i landets västra del är mellan -5 och -15 grader, kallast i Österbotten.

Vinden är svag eller måttlig, nordlig till nordostlig.