Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kotkaniemi och Ovetjkin gjorde mål i toppmötet – Washingtons tränare gav beröm till motståndaren: "Carolina är ett riktigt bra lag"

Från 2021
Jesperi Kotkaniemi firar sitt mål.
Bildtext Målskytten Jesperi Kotkaniemi spelade i fjärdekedjan tillsammans med Jordan Martinook och Steven Lorentz.
Bild: James Guillory-USA TODAY Sports/AOP

Prestige och viktiga poäng stod på spel då divisionsrivalerna Carolina och Washington drabbade samman i hockeyligan NHL. Inför matchen var Carolina och Washington två av fyra lag som stod på 31 poäng.

Washington började bäst och tog ledningen då tolv minuter hade spelats. Målsprutan Aleksandr Ovetjkin stod framför målet då Dmitri Orlov fintade bort Carolinaförsvaret och Ovejkin kunde raka in pucken i ett tomt gapande mål.

Den 36-årige ryssen har radat upp mål i säsongsinledningen: fullträffen var hans 19:e på 22 matcher. I alla tiders målstatistik fortsätter Ovetjkin att krypa närmare täten.

NHL:s bästa målskyttar
SpelareMål
1. Wayne Gretzky894
2. Gordie Howe801
3. Jaromir Jagr766
4. Aleksandr Ovetjkin749

Strax efter Ovetjkins mål utökade Aliaksei Protas till 2–0 och Washington hade en tvåmålsledning i den första periodpausen.

Efter pausvilan jobbade sig Carolina ikapp. Klockan stannade på 26.22 då Jesperi Kotkaniemi från nära mål prickade krysset. Målet var finländarens femte för säsongen. Sju minuter senare kvitterade sedan Nino Niederreiter till 2–2.

Med fem minuter kvar fick Seth Jarvis och Sebastian Aho sätta sig i utvisningsbåset, och det innebar powerplay med fem mot tre för Washington i 1.30.

Strax efter att Jarvis kommit ut på isen, och då 25 sekunder återstod av Ahos utvisning, gav Orlov Washington ledningen med 3–2. Därefter punkterade John Carlson matchen med sitt 4–2-mål i tom bur.

Washingtons tränare: Carolina är riktigt bra

Segern innebär att Washington gick upp som etta i hela NHL. Washington och Toronto har 33 poäng, Carolina och Florida 31 poäng. Carolina, som har spelat minst matcher i kvartetten, har fortsättningsvis det bästa poängsnittet.

Tränarna tyckte att det var en bra hockeymatch.

– Det blev riktigt tufft. Farten var hög och det fanns inte mycket utrymme där ute, sa Washingtons lots Peter Laviolette enligt NHL:s webbplats.

– Perioderna såg olika ut. I den första var det fram och tillbaka, den andra var klart vår, och i den tredje pressade de verkligen. De är ett riktigt bra lag.

Aleksandr Ovetjkin firar segern mot Carolina.
Bildtext Aleksandr Ovetjkin firar segern tillsammans med målvakten Ilja Samsonov.
Bild: James Guillory-USA TODAY Sports/AOP

Laviolette fick medhåll av kollegan Rod Brind'Amour i Carolina.

– Matchen var verkligen bra. Det här är ett tungt sätt att förlora på. Vi hade en utmärkt tredje period och jag tycker att vi gjorde vad vi kunde, sa Brind'Amour.

Ovetjkin noterades för 1+0 i matchen och gick upp som tvåa i NHL:s poängliga. Edmontons Leon Draisaitl toppar fortsättningsvis såväl poängligan som skytteligan.

Poängligan
SpelarePoäng
1. Leon Draisaitl (EDM)20. 20+20=40
2. Aleksandr Ovetjkin (WSH)22. 19+18=36
3. Connor McDavid (EDM)20. 14+22=36
4. Nazem Kadri (COL)18. 7+20=27

Resultat:

Carolina–Washington 2–4
CAR: Sebastian Aho 0+0, -1, 20.38
CAR: Jesperi Kotkaniemi 1+0, +1, 9.22
CAR: Teuvo Teräväinen 0+0, -1, 21.05

Minnesota–Tampa Bay 4–2

Chicago–San Jose 0–2
CHI: Henrik Borgström 0+0, +/-0, 12.18

New Jersey–Philadelphia 5–2
NJD: Janne Kuokkanen 0+0, +/-0, 15.27
PHI: Rasmus Ristolainen 0+0, -3, 22.27

Boston–Vancouver 3–2

Anaheim–Toronto 1–5

Diskussion om artikeln