Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Geniet bakom Louis Vuittons herrkläder, modedesignern Virgil Abloh är död

Från 2021
Svartvit bild av Virgil Abloh.
Bildtext Modedesignern Virgil Abloh har dött i hjärtcancer. Han jobbade bland annat vid Louis Vuitton och med sitt eget företag Off-White.
Bild: Jennifer Graylock / Alamy/All Over Press

Virgil Abloh, grundare av modeföretaget Off-White och konstnärlig ledare vid Louis Vuitton, har dött i cancer 41 år gammal.

Virgil Abloh var en av de främsta designerna för lyxvarumärket Louis Vuitton där han ansvarade för männens mode. Han blev företagets första svarta konstnärliga ledare år 2018 och är en av världens främsta svarta designer.

Han hade också sitt eget företag med fokus på streetmode: Off-White. Han har även samarbetat med designern och artisten Ye, tidigare känd som Kanye West.

Virgil Abloh dog på söndagen i en ålder av 41 år efter en två år lång kamp mot hjärtcancer, en mycket ovanlig form av cancer.

"Virgil var inte bara en genialisk designer, utan också en man med en vacker själ och stor visdom", skriver Bernard Arnault, affärsmannen bakom LVMH Moët Hennessy som äger Louis Vuitton.

Många andra designer, modeller och andra som jobbat med Abloh hyllar honom på sociala medier.

"Jag kommer aldrig någonsin fullt ut kunna uttrycka min tacksamhet för att ha känt honom och jobbat för honom, både under hans modeshower och för att han designade min bröllopsklänning", skriver modellen Hailey Baldwin-Bieber på Instagram.

Blandning av street- och lyxmode – Abloh gillade att skapa könsneutralt mode

Virgil Abloh föddes år 1980 nära Chicago i USA och växte upp i Rockford, Illinois. Hans mamma Eunice jobbade som sömmerska och lärde honom grunderna i hantverket i en ung ålder.

Abloh studerade vid University of Wisconsin-Madison och Illinois Institute of Technology där han gjorde sin magister i arkitektur.

Han började sin modekarriär som praktikant på Fendi innan han började jobba som kreativ chef vid Kanye Wests (nu Ye) bolag Donda.

Han gjorde entré på LVHM år 2018. Mycket av hans karriär fokuserade på en blandning av street- och lyxmode. Han gillade att kombinera gympadojor med kostymer och långklänningar.

Han influerades bland annat av graffiti, hiphop och skejtingkultur. Han var också ett stort fan av könsneutralt mode och ansåg att alla kläder var till för alla.

Virgil Abloh i en vit kostym, hatt och solglasögon på röda mattan.
Bildtext Virgil Abloh på Metgalan i september i år.
Bild: Stephen Lovekin / AOP

Hans mode lockade speciellt många yngre kunder.

Virgil Abloh har också jobbat med andra kreativa projekt än mode. Han har bland annat designat flera av Yes album, champagne- och vattenflaskor och mattor. Han gillade att kombinera sina modeshower med exempelvis musik och andra konstformer.

På hans senaste modevisning ingick poesiframträdanden och konstutställningar.

Han trappade ner sitt arbete något år 2019 och sade då att han hade problem med hälsan. Han berättade aldrig offentligt att han insjuknat i cancer.

Källor: Reuters, AFP