Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Montreals GM sparkas fem månader efter slutspelssuccén – språkkrav i fokus då NHL-klubben jagar ersättare

Från 2021
Marc Bergevin svarar på frågor under en presskonferens.
Bildtext Marc Bergevin tog över Montreal inför säsongen 2012–2013.
Bild: David Kirouac/Icon Sportswire/AOP

Hockeyklubben Montreal Canadiens möblerar om i ledarstaben efter den miserabla inledningen. Klubbchefen Marc Bergevin får gå och ersätts tillfälligt av den tidigare Rangerschefen Jeff Gorton.

Montreal har fått en bedrövlig start på NHL-säsongen. Hockeyklubben, som i juli spelade Stanley Cup-finaler, väljer att sparka stora delar av klubbledningen inklusive general managern Marc Bergevin.

Bergevin, som satt på ett utgående kontrakt, hann basa över Montreal i tio år.

– Tiden är mogen för en förändring i ledarstaben. Vi strävar efter en ny vision som vi hoppas att ska resultera i framgång, säger ägaren Geoff Molson på klubbens webbplats.

NHL-slutspelet bjöd i somras på en mindre sensation då Montreal tog sig ända till finalserien. Trots att Tampa Bay vann Stanley Cup med 4–1 i segrar var säsongen en succé för Montreal som spelade finaler för första gången på 28 år.

I somras gjorde Bergevin inga stora förändringar i laget. Jesperi Kotkaniemi gick förlorad till Carolina och ersattes av Arizonas Christian Dvorak. Dessutom tecknade Bergevin kontrakt med backen David Savard (Tampa Bay) och Mike Hoffman (St. Louis).

Sidney Crosby försöker stoppa Joel Armia.
Bildtext I lördags vann Montreal över Pittsburgh med 6–3. Segern var Montreals andra på åtta matcher.
Bild: Charles LeClaire-USA TODAY Sport/AOP

Säsongen 2021–22 kommer det med all sannolikhet inte att bli något slutspel för Montreal. Då en dryg fjärdedel av grundserien har avverkats är saldot 14 poäng på 23 matcher.

Montreal har tvingats klara sig utan två tongivande spelare i målvakten Carey Price och backen Shea Weber som inte har spelat en enda match under hösten.

Strikt språkkrav

Stora delar av ledarstaben förändras. På lördagen avgick assisterande general manager Scott Mellanby och på söndagen levererade Montreals ägare beskedet om att även assisterande general manager Trevor Timmins och pr-chefen Paul Wilson får gå.

Jeff Gorton tar tillfälligt över som sportslig ansvarig i Montreal. Han var general manager för New York Rangers i sex säsonger, 2015–21. Gorton fick sparken i maj 2021.

Nu letar Montreal efter en ny klubbchef. De potentiella kandidaterna är begränsade på grund av ett bekant språkkrav i franskdominerade Montreal. Förutom hockeykunnande ska Bergevins ersättare kunna prata såväl engelska som franska.

Diskussion om artikeln