Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sexhandel med minderåriga flickor behandlas vid stor rättegång: Epsteins medarbetare Ghislaine Maxwell misstänks ha förmedlat flickor

Rättegång mot Ghislaine Mazwell
Bildtext Ghislaine Maxwell misstänks för att ha lockat med sig unga flickor som sedan överläts till Jeffrey Epstein.
Bild: Reuters TV

Rättegången mot Jeffrey Epsteins medarbetare Ghislaine Maxwell har inletts i USA. Hon misstänks för att ha lockat till sig unga flickor och överlåtit dem till Epstein i sexuellt syfte.

Ghislaine Maxwell står åtalad för bland annat koppleri och sexhandel med barn. Hon greps i fjol och har suttit fängslad i USA sedan dess.

Hon misstänks för så kallad gromning (grooming) – det vill säga för att ha kontakt med barn i sexuellt syfte.

Enligt åklagaren hade Ghislaine Maxwell haft en betydande roll då det gällde förmedling av flickor. Hon uppges ha tagit med sig flickor på shoppingresor och biobesök och sedan lurat dem att ha sex med Epstein och andra personer som var inblandade i en sexhandelsring.

Maxwells försvar hävdar att hon inte har gjort det hon åtalats för och att hon också utsattes för Jeffrey Epsteins manipulativa personlighet.

Jeffrey Epsteins ex-flickvän Ghislane Maxwell.
Bildtext Ghislane Maxwell
Bild: AFP

Ghislaine Maxwell rörde sig i den brittiska societeten

  • Ghislaine Maxwell föddes 1961 i Frankrike

  • Hon växte upp i Storbritannien och rörde sig i den brittiska societeten. Hennes far var den brittiska mediemogulen Robert Maxwell.

  • Efter faderns död 1991 flyttade hon till USA där hon inledde en relation med Jeffrey Epstein. Hon uppges ha introducerat honom i inflytelserika kretsar.

  • Rättegången mot Maxwell är mycket omskriven och väntas ta ungefär sex veckor.

Punatakkinen syyttäjä puhuu oikeudessa ja samalla osoittaa kylttiä, jossa on Epsteinin ja Maxwellin kuva, ja infoa Maxwellin rikoksista.
Bildtext Åklagaren pekar på en bild som föreställer Ghislaine Maxwell och Jeffrey Epstein
Bild: EPA / All Over Press

Miljardären Jeffrey Epstein hade ett digert nätverk

  • Miljardären Jeffrey Epstein dog i en fängelsecell i New York 2019.

  • Han väntade i fängelset på rättegång där han stod anklagad för våldtäkt och systematiska sexuella övergrepp på en rad kvinnor – ofta mycket unga flickor. Brotten hade utförts i många års tid.

  • Epstein åtalades för människohandel och för att ha utnyttjat tiotals minderåriga flickor sexuellt. Han uppges också ha tvingat flickor att ha sex med andra män.

  • Rättsläkaren slog fast att Epstein begick självmord genom att hänga sig i sin fängelsecell. Frågor uppstod dock kring självmordet och hur det var möjligt att genomföra i det högbevakade häktet. Det har spekulerats i att Epstein mördades för att de inflytelserika politiker och affärsmän som varit inblandade i sexualbrott skulle skyddas. Epstein hade byggt upp ett digert nätverk av människor kring sig.

Bill Clinton, Ghislaine Maxwell ja Jeffrey Epstein.
Bildtext Jeffrey Epstein och Ghislaine Maxwell talar med president Bill Clinton i Vita huset 1993.
Bild: AOP