Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sju bröder och systrar rockar Lurens i sommar

Från 2021
En man lutar sig in genom ett fönster i en kiosk.
Bildtext Regissören Oskar Silén är bekant från Lurens sedan tidigare.
Bild: Lurens sommarteater

Nästa sommar uppförs en riktig klassiker på Lurens sommarteater. Regissören och dramaturgen Oskar Silén ger Aleksis Kivis Sju bröder en rockig twist.

Silén är sedan tidigare bekant som regissör i Lurens publikframgångar Sällskapsresan, Djungelboken och Annie Mästerskytten. Handlingen i Sju bröder har flyttats till nutid, och publiken kommer att få höra bekant musik i olika stilar från pop och rock till motown.

I Siléns version av pjäsen består persongalleriet av en brödra- och systraskara.

"Det är en berättelse om att växa och frigöra sig från dagens jäkt med allt från sociala medier till prestationskrav. En berättelse där man gör det genom att fly ut i naturen för att hitta sig själv", säger Silén i Lurens pressmeddelande, och fortsätter:

"Dagens människor tycker att man förenas med naturen när man åker till stugan med alla bekvämligheterna eller när man via friluftsbodens hightech-avdelning med en somestinn smarttelefon i fickan ger sig ut på vandring i en halvurban skogspark. I den här berättelsen söker man något mera."

Aporna dansar på Lurens sommarteater.
Bildtext Silén regisserade Djungelboken 2016.
Bild: Mats Tuominen

Det här är första gången samma pjäs uppförs för tredje gången på Lurens. Säsongerna 1968 och 1969 spelades Sju bröder i Börje Lampenius regi. Det var en klassisk uppsättning, i sommar blir det något nytt.

"Jag har gjort Kivis geniala text mera lättförståelig och förkortat de längsta fraserna. Såklart med respekt för Kivis hantverk och hans briljanta uttryckssätt. Vi kommer att med teaterlekens hjälp ge den här klassikeren en ny dimension som också är komisk och berörande. Grundbudskapet är trots allt precis lika aktuellt i dag som i slutet av 1800-talet", säger Silén.

Kända Lurensnamn med

I sitt pressmeddelande beskriver Lurens sommarteater årets produktionsgrupp som ett riktigt dreamteam.

Som scenograf fungerar Petra Sundqvist vars idé det var att omarbeta klassikern. Patricia Antman är musikalisk ledare och kapellmästare och koreografin görs av Susanna Karvinen.

Dräkterna designas av konstnären Frida Hultcrantz vars skapelser sågs i Ronja Rövardotter 2018. Jonas Randers sköter ljuddesign och förinspelningen av musiken. Malena Lindroos är producent.

Sju bröder har premiär fredagen den 1 juli 2022 kl. 19.00 på Lurens sommarteater.

Första samlingen för ensemblen kommer att hållas i januari. Närmare info om den och hur man ska göra för att vara med publiceras innan det på teaterns webbplats och Facebooksida.

Diskussion om artikeln