Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska poängtvåan kan missa OS-hockeyn – ingick enligt Aftonbladet inte i höstens 55-mannatrupp: "Vi har ställt frågan till IIHF utan definitivt svar"

Från 2021
Lucas Raymond firar ett mål framför Detroits spelarbås.
Bildtext Detroits poängkung Lucas Raymond spelar i förstakedjan tillsammans med Dylan Larkin och Tyler Bertuzzi.
Bild: Russell LaBounty-USA TODAY Sport / AOP

Den 19-årige hockeyspelaren Lucas Raymond gör storsuccé i NHL. På 22 matcher har rookien noterats för 9+21=21 poäng och det räcker till en andraplats i svenskarnas poängliga. Han löper ändå risk att missa vinter-OS i februari.

Förbundskapten Johan Garpenlöv tog i mitten av oktober ut en bruttotrupp på 55 spelare, 5 målvakter och 50 utespelare. Bruttotruppen förvandlas till en nettotrupp då förbundskaptenerna i januari tar ut 3 målvakter och 22 utespelare som får sätta sig på flyget till Peking.

Bruttotrupperna är hemliga, men enligt Aftonbladet ska Raymond inte ingå i den. Det skulle också innebära att Raymond inte kan tas ut till OS.

Svenskarnas poängliga
SpelarePoäng
1. Elias Lindholm9+14=23
2. Lucas Raymond9+12=21
2. William Nylander9+12=21
4. Gabriel Landeskog6+14=20
5. Victor Hedman3+15=18

Tidningen skriver att det svenska ishockeyförbundet nu har kontaktat det internationella ishockeyförbundet IIHF och ansökt om att få lägga till spelare till bruttotruppen.

– Eventuellt, vi har ställt frågan till IIHF utan definitivt svar, säger tävlingschef Olof Östblom.

Om IIHF inte går med på att addera spelare står endast de ursprungligen namngivna 55 spelarna till Tre Kronors förfogande.

Det är ännu inte bekräftat att NHL-spelarna deltar i OS. Det definitiva beslutet fattas den 10 januari. Coronapandemin och inställda NHL-matcher har under den senaste veckan resulterat i spekulationer om att NHL kan bestämma sig för att dra sig ur turneringen.

Diskussion om artikeln