Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hundratals personer lämnade sina arbetsplatser i Åbo i protest mot Arkea på måndagen – läget är inflammerat, strejken fortsätter

Från 2021
JHL och Jyty demonstrerade i Åbo i protest mot försämrade arbetsförhållanden - Spela upp på Arenan

Fackförbundet JHL ordnade en stor manifestation i Åbo under måndagen då medlemmarna marscherade ut från sina arbetsplatser från och med klockan 13. Stadsstyrelsen ska diskutera avtalet under sitt möte ikväll och utanför Åbo stadshus samlades hundratals personer för att demonstrera.

Utmarschen gäller JHL:s medlemmar som jobbar vid Åbo stad och många av stadens bolag. En del av dem som deltog i utmarschen samlades också utanför Åbos stadshus för att protestera mot Arkeas förslag att byta kollektivavtal. Stadsstyrelsen i Åbo tar ställning till Arkeas kollektivavtalsfråga under sitt möte på måndag, och strax före mötet drog igång vid klockan 15 var det fullpackat framför stadshuset.

En av dem som tagit sig till demonstrationen är Argita Hongisto. Hon har arbetat som kock i 40 år vid Åbo stad och senare vid Arkea, och säger att hon är på plats för att försvara sina rättigheter.

– Jag vill hålla fast vid de förmåner jag någon gång har haft. Vi har alla redan nu låga löner, man kan inte försämra våra förmåner ytterligare.

En kvinna slår i ett kastrullock under en demonstration i Åbo.
Bildtext Argita Hongisto.
Bild: Arash Matin / Yle

Hongisto anser att om man behöver spara, så ska man spara någon annanstans.

– Det här arbetet är väldigt tungt, och man får jobba hårt för sina pengar. Man kan ta pengarna någon annanstans än från oss.

Också Ville Römperi har tagit sig till stadshuset för att demonstrera. Han arbetar för Arkea, bland annat som vaktmästare, och har arbetat inom branschen i 20 år.

– Det känns ovärdigt att man vill sänka våra löner. Det här skulle innebära lönesänkningar på hundratals euro, och jag skulle få tio färre semesterdagar per år. Jag hoppas man kan komma fram till någon slags lösning under dagens möte för de anställdas skull.

I utmarschen deltog JHL-medlemmar från bland annat Kaarea, Kuntec, Sydvästra Finlands Avfallsservice, Åbo Vattentjänst, Åbo Energi och Åbo hamn.

Enligt Åbo stads kanslichef Tuomas Heikkinen hade staden inte fått någon information om måndagens utmarsch på förhand. Därför har man enligt Heikkinen inte heller haft möjlighet att förbereda sig för att en stor del av de anställda har varit frånvarande under dagen.

Arbetsgivaren kommer att kräva en förklaring till frånvaron, meddelar Heikkinen.

Arkea behandlas på måndagens stadsstyrelsemöte

Under måndagens möte kommer stadsstyrelsen att diskutera om kosthållet ska bli en del av stadens egna tjänster igen. Det här innebär att Arkea inte längre skulle ansvara för kosthållet i Åbo. Det är Åbo stad som är den huvudsakliga ägaren av Arkea.

Tuomas Heikkinen sade under ett presstillfälle strax innan mötet att staden redan i fredags skickade information till Arkea att staden nu föreslår en lösning där kosthållet sköts som en intern tjänst för Åbo stad, medan resten av Arkeas anställda såsom städarna skulle jobba enligt det avtal de har nu. Enligt Heikkinen är det troligen den här lösningen som stadsstyrelsen också kommer att välja på måndagen.

Tre personer står vid ett podium.
Bildtext Åbo stad ordnade ett presstillfälle om situationen under måndagen. Från vänster, personalchef Sinikka Valtonen, kanslichef Tuomas Heikkinen, borgmästare Minna Arve (Saml).
Bild: Arash Matin / Yle

Arkea skickade på måndagen en inbjudan till JHL, där man meddelar att man är redo att förhandla om att fortsätta med det nya förslaget till avtal. En förutsättning för att inleda förhandlingar från Arkeas sida är att strejken avbryts på tisdagen och att de anställda återvänder till sina jobb. JHL gick däremot inte med på att avbryta strejken, och meddelade att strejken kommer att fortsätta tills ett nytt avtal har förhandlats fram.

– Även om staden har försökt inleda förhandlingar, har JHL bestämt att stridsåtgärderna inte upphör. Det här anser vi att är ganska orättvist och det här drabbar Åboborna negativt, säger Heikkinen.

En grupp med människor står på gatan under en demonstration i Åbo.
Bildtext Det var många som hade tagit sig till demonstrationen.
Bild: Arash Matin / Yle

Ingen städning i skolor och daghem

Enligt Åbos stads borgmästare Minna Arve (Saml) är situationen oroande, eftersom man inte längre den här veckan kan utföra skyddsarbete i skolor och daghem. Det här innebär att många enheter inte städas. Tidigare gav Arkea en order åt städarna att jobba i skolor och daghem på grund av coronaläget. Det här gäller alltså inte längre den här veckan.

– Vi gör allt vi kan för att hålla städningen på en tillräcklig nivå, men situationen är oskälig.

JHL inledde en strejk vid Arkea onsdagen den 17 november i protest mot att Arkea vill byta kollektivavtal för sina anställda. Det här skulle försämra löner och minska antalet semesterdagar för en del anställda. Strejken har bland annat påverkat matservering och städning i skolor och daghem i Åbo.

En man ropar i en megafon under en demonstration.
Bildtext Demonstranterna skanderade vid stadshuset.
Bild: Arash Matin / Yle

Olaglig strejk?

Niklas Bruun, professor emeritus vid Svenska handelshögskolan har en lång erfarenhet inom handelsrätt. Han tippar på att strejken är olaglig, eftersom det finns ett gällande kollektivavtal.

På frågan om vem som avgör vad som ska anses vara skyddsarbete konstaterar Bruun att det är arbetsgivaren som avgör, men då måste man fylla de krav lagen kräver. Det är alltså inte helt fritt fram för arbetsgivaren att säga vad som ska anses vara skyddsarbete.

Lagen definierar skyddsarbete på följande sätt: ”Med skyddsarbete avses arbete som vid arbetsinställelse är oundgängligt till förhindrande av fara för medborgarnas liv eller hälsa eller för skyddande av sådan egendom, som speciellt utsätts för fara med anledning av arbetsstriden”.

- Arbetstagaren kan vägra utföra skyddsarbete men det kan i sin tur utgöra en förvärrande omständighet ifall strejken prövas i arbetsdomstolen, säger Bruun.

Diskussion om artikeln