Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Researrangörerna hoppas att skidsäsongen i Alperna blir av: "Rädsla för corona inte giltig orsak att avboka en skidresa"

Uppdaterad 01.12.2021 12:49.
Människor i vinterkläder är samlade runt en vit byggnad. Det är snö på marken och i bakgrunden skymtar ett högt berg.
Bildtext Det finns ett stort sug efter skidresor i år.

Rädslan för att coronaviruset ska slå till i Alperna är inte en giltig orsak till avbokning, meddelar Alppimatkats Finlandschef Harri Kaijanto. Smittklustret Ischgl finns inte längre med som resmål, enligt honom.

– Vi har haft en kanonhöst med rekordförsäljning. Österrike är viktigast med tanke på finländarnas skidresor till Alperna. Nu håller vi tummarna att säsongen blir av, trots pågående lockdown där till den 13 december, säger Harri Kaijanto, Finlandschef för Alppimatkat.

Finländarna bokar skidresor för i vinter på löpande band, nu är 95 procent av resorna till Mellaneuropa slutsålda. Samtidigt har researrangörerna smittklustret i Ischgl i färskt minne.'

Harri Kaijanto, Finlandschef för Alppimatkat, med alplandskap i bakgrunden.
Bildtext Enligt Harri Kaijanto på Alppimatkat är kontakten till Utrikesministeriet väldigt viktig med tanke på info om coronaläget.

– Vi har faktiskt tagit bort Ischgl som resmål från vår lista. Skidorten fick så dåligt rykte efter att smittan började sprida sig där, berättar Harri Kaijanto vid Alppimatkat.

Alla företagets guider blev smittade under pandemins början och de hölls i karantän i en och en halv månad efter det. Hur många kunder som blev sjuka vet Alppimatkat inte.

I vilket skede man lokalt kände till att coronasmitta fanns i Ischgl har enligt Kaijanto förblivit oklart, så man beslöt att ta paus från det resmålet nu.

En after-ski- bar badar i solsken.
Bildtext Ischgl i Österrike var en av orterna där covid-19 vintern 2020 spridde sig som en löpeld.

– Smittklustret i Ischgl lärde oss också betydelsen av samarbetet med svenska UD eller Utrikesministeriet. Nu har vi kontakt flera gånger i veckan för att kontrollera coronaläget, fortsätter Kaijanto.

På det sättet är arrangören alltid uppdaterad vad gäller epidemin, enligt honom.

Österrike, Italien och Frankrike är poppis

Vinterns skidsäsong i Centraleuropa avgörs i Österrike, Italien och Frankrike, dit finländarna åker.

– Pandemin har lett till lyxigare hotellval, fyra stjärnors hotell. Man vill bo rymligt och tänker att det också är mer hygieniskt och mindre risk för coronasmitta, säger Kaijanto.

Finska Alppimatkat är en del av svenska Alpresor. Alpresor äger sex hotell i Gastein i Österrike, med 750 bäddplatser sammanlagt.

Rädsla för smitta inte giltig orsak att avboka

Vid Alppimatkat betonar man att rädsla för smitta inte är giltig orsak att avboka utan allmänna avbokningsvillkor gäller.

– Vi håller resenärerna vid resmålet så länge Utrikesdepartementet (i Sverige) eller Utrikesministeriet i Finland säger att det är tryggt att vara där. De styr vår verksamhet med sina reserekommendationer.

Lugnt hos Konsumentförbundet tillsvidare

Konsumentförbundet har inte ännu fått ta emot så många samtal gällande vinterns skidresor.

– Kanske de börjar droppa in senare, säger generalsekreterare Juha Beurling-Pomell.

Han betonar att det behövs tydlig fakta för avbokning. När det gäller corona handlar det om THL:s eller Utrikesministeriets besked.

– Känslan av rädsla för smitta räcker inte som grund för avbokning, säger han.

Juha Beurling-Pomell är generalsekreterare vid Konsumentförbundet.
Bildtext Gör ett grundligt förarbete när du avbokar, råder Juha Beurling-Pomell vid Konsumentförbundet. Fakta behövs.

Ressuget är starkt, många vill ha information om coronaläget

Vinterns skidresor öppnades för bokning i maj i år.

– Vi hade dryga 2000 resor från 2020 som resenärerna hade ombokat till denna vinter. Grunden var god. Samtidigt har vi minskat kapaciteten med 20 procent, förklarar Harri Kaijanto.

Det finns en del resor kvar utanför högsäsongen, det vill säga sportlovsveckorna. Både i början av nästa år och veckorna 13 och 14 finns det lite skidresor kvar till Mellaneuropa.

Kabelbanan mellan Aiguille du Midi och Pointe Helbronner.
Bildtext Suget efter skidresor till Alperna är stort och endast ett fåtal resor finns kvar.

För att få resa till skidorterna behöver man ha två vaccin och det andra vaccinet får vara högst nio månader gammalt. Det här är läget just nu.

– Vi får rekordmånga frågor om läget. Mycket kan förändras i och med pandemin men resebranschen hoppas innerligt på en skidsäsong i år.

Kaijanto säger att branschen har lidit mycket. Han vet inte om man klarar en coronasmäll till. Många arrangörer har gått i konkurs och ifall epidemin tilltar kan konkurserna bli fler.

– Vi måste ha is i magen nu och hoppas på det bästa, säger han. Myndigheterna har makten. Det är tungt om hela vintersäsongen ställs in.

Slalomåkare - i bakgrunden höga snöklädda berg

Inget åtal för "coronaslungan" i Ischgl – inga bevis för brott, enligt åklagaren

Civilmål som kräver skadestånd är fortfarande på hälft.

Artikeln uppdaterad med Konsumentförbundets kommentar och Beurling-Pomells bild samt ett audio ur morgonens nyhetssändning. 1.12.21 kl. 12.48/AS