Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Läkare utan gränser: Minskad patenträtt på vacciner och mediciner behövs nu mer än någonsin i fattigare länder

Från 2021
Uppdaterad 29.11.2021 15:21.
Demonstration till stöd för vaccin till fattiga
Bildtext En demonstration i London till stöd för vaccin till fattiga. Demonstranterna uppmanade läkemedelsföretag att slopa patenten på covid-19-läkemedel och vacciner.
Bild: David Cliff/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Indien och Sydafrika har bett Världshandelsorganisationen WTO se till att länder tillfälligt ska kunna frångå patent- och immaterialrätten för att importera eller tillverka billigare generiska versioner av vaccin, läkemedel, tester och medicinsk utrustning mot covid-19.

Förslaget om frångående av patent har fått ett stort stöd i många länder - dock inte i de allra rikaste länderna. Enligt organisationen Läkare utan gränser (MSF) går förhandlingarna inte framåt.

Den dåliga covid-19-vaccintäckningen i fattigare länder är i dag ett problem.

MSF har under hela pandemin varnat för att viruset fortsätter att mutera så länge pandemin inte kontrolleras runt om i världen.

Pandemin är inte över någonstans förrän den är över överallt

― Linda Konate, chef för det finländska kontoret för organisationen Läkare utan gränser

- Det är väldigt frustrerande att se att det är exakt vad som hände. Viruset har fortsatt att mutera som förutspått. Pandemin är inte över någonstans förrän den är över överallt, säger Linda Konate, chef för det finländska kontoret för organisationen Läkare utan gränser (MSF).

Det finns ett omedelbart behov av en diversifierad och bredare produktion och ett större utbud av covid-19-vacciner, läkemedel och tester och annan hälsoteknik.

- Att överge patent behövs nu mer än någonsin, säger Linda Konate.

Långa covid-19-patent

MSF konstaterar att läkemedelsbolag har sökt långa patent på medicinska produkter mot covid-19. Bolagen styr tillgängligheten på läkemedel, tester och utrustning samt prisnivån.

Bolagen knyter också bilaterala avtal med höginkomstländer – och det finns i princip ingen offentlig insyn kring avtalsvillkoren.

- Vaccin, läkemedel, tester och medicinsk utrustning som kan stoppa covid-19 måste finnas tillgängliga för alla, oavsett var man bor eller hur mycket pengar man har i plånboken. Patent- och immaterialrätten får inte stå i vägen för det här, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser i Sverige.

Kampanj för volontärer vid covid-19-bekämpning i Pakistan
Bildtext Kampanj för volontärer vid covid-19-bekämpning i Pakistan
Bild: EPA-EFE/SOHAIL SHAHZAD

Bara ungefär 10 procent är vaccinerade på den afrikanska kontinenten

De flesta av Afrikas över 50 länder har inte vaccinerat mer än 10 procent av sin befolkning. Orsaken är att det inte finns kapacitet för tillverkning av mRNA-vaccin.

Världshälsoorganisationen WHO och internationella organisationer har efterlyst ökade resurser på kontinenten, och licenser för mRNA-teknik så att vaccintillverkningen skulle demokratiseras.

Biontech: Första vaccinanläggningen i Afrika kommer "i mitten av 2022"

Det tyska läkemedelsbolaget Biontech meddelade nyligen att bolaget "i mitten av år 2022" kommer att bygga en anläggning för tillverkning av mRNA-vacciner i Afrika med målet att öka produktionen av covid-19-vaccin på den afrikanska kontinenten - ett område som blivit mycket förfördelat då det gäller den globala fördelningen av vacciner.

Det här blir den första anläggningen för mRNA-vaccintillverkning i Afrika.

Också Moderna har planerat att satsa på en liknande anläggning i Afrika, men inga detaljer har getts ut.

Pfizer förutspås nu kamma in stora vinster nästa år för sin partner Biontechs vaccintillverkning. Anläggningen väntas producera 50 miljoner vaccindoser per år. Den siffran kommer att stiga till "flera hundratals miljoner" efter att ytterligare tillverkningslinjer och anläggningar har byggts upp, uppger Biontech.

Den afrikanska kontinenten bebos dock av över 1,3 miljarder människor.

Forskare i munskydd tittar in i ett teleskop.
Bild: Courage Okhumale/Alamy/All Over Press

Det tyska bolaget kommer till en början att äga och driva anläggningen. Företaget har meddelat att tillverkningskapaciteten småningom kommer att överföras till lokala partner. Biontech arbetar med instanser i Rwanda och Senegal med målet att bygga upp lokala resurser och system.

Pfizer Biontech diskuterar också ett utökat samarbete med Biovac, en vaccintillverkare i Kapstaden.

WHO prisar den planerade vaccintillverkningen

WHO:s regionchef för Afrika, Dr. Matshidiso Moeti, ser den planerade anläggningen som en viktig "livräddare". Enligt WHO är det avgörande att man överför kunskap så att nya färdigheter kan stärka hälsovården på den afrikanska kontinenten.

Moeti hörde till de WHO-ledare som i augusti krävde att covid-19-vaccinerna först skulle distribueras till de ovaccinerade innan rika länder börjar dela ut boosterdoser, och enligt honom är det "ett hån mot vaccinrättvisa att vissa rikare länder hamstrar vaccin".

WTO införde folkhälsoundantag för patenträtten för att få ett stopp på hiv

Att ett fåtal läkemedelsbolag har monopol på livräddande läkemedel kan vara förödande. Det här visade sig då miljontals fattiga stod utan behandling när hiv-epidemin härjade som värst på 90-talet.

Då Indien och Sydafrika till slut lyckades driva igenom en uppluckring av patent- och immaterialrätten, den så kallade Dohadeklarationen, fick länderna en möjlighet att tillverka och importera billigare generiska versioner av hiv-läkemedel.

WTO införde 2001 ett avgörande patentbeslut som bidrog till att hiv-drabbade människor fick tillgång till generiska läkemedel under en tid då de höga läkemedelspriserna lämnade fattiga utanför en livräddande behandling.

Det här har räddat miljontals liv i låginkomstländer.