Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Herman Hagnäs: "Släpvagnen, där vi hade alla instrument, åkte förbi bilen och ner i diket"

Herman Hagnäs
Bildtext Herman Hagnäs är solist i dansbandet Guns Rosor.

Vilken spelning kommer Herman Hagnäs aldrig att glömma? När känner han sig modig? Detta och mycket mera får du reda på när nio kända personer ställer frågor till dansbandsmusikern Herman Hagnäs.

I denna intervjuserie har Johannes Björkqvist bett elva kända personer ställa frågor till varandra. Näst i tur är dansbandsmusikern Herman Hagnäs.

Karlebybon Herman Hagnäs har från barnsben tyckt om att uppträda och sjunga. När han var 14 år gammal grundade han och några kompisar dansbandet Guns Rosor. Dansbandet har haft spelningar över hela Svenskfinland och innan coronapandemin hade de ungefär en spelning i veckan. I somras arrangerade Herman Vasafestivalen Big Day Summer Festival tillsammans med sin lillebror Henrik Hagnäs och studiekamraten Dennis Asplund. Herman arbetar till vardags som programledare på Radio Vaasa.

Herman Hagnäs har i denna serie fått frågor av skådespelaren Bianca Kronlöf, fotbollsspelaren Adelina Engman, skådespelaren Sofie Lybäck, seglaren Mikaela Wulff, trummisen Vicky Österberg, skådespelaren Tiffany Kronlöf, artisten Walter Fellman, programledaren Janne Grönroos och artisten Alexandra Lehti.

Adelina Engman tittar bekymra åt sidan.
Bildtext Adelina Engman spelar kommade säsong i Hammarby IF.

Adelina Engmans fråga: Vilken spelning glömmer du aldrig?

– En spelning som vi hade i Lappfjärd glömmer jag inte i första taget. Efter spelningen packade vi ihop våra grejer och lade dem på släpvagnen, det här var mitt i natten. När vi hade kört i några minuter blev vi förskräckta eftersom släpvagnen susade förbi oss i hög fart och åkte ner i diket. Vi försökte febrilt dra loss den men det var omöjligt eftersom den satt fast i leran. Efter en stund såg vi att det lyste i ett hus i närheten så vi begav oss dit i samlad trupp för att låna ett rep. Vi knackade på dörren och de som öppnade visade sig vara ryssar. Vi kunde ingen ryska och de förstod heller inte svenska, finska eller engelska så vi fick helt enkelt använda oss av teckenspråk. Till slut förstod de vad vi ville och lånade oss ett rep och vi kunde dra loss släpvagnen och fortsätta resan hem till Karleby.

Janne Grönroos.
Bildtext Janne Grönroos är programledare för Efter Nio.

Janne Grönroos fråga: Berätta hur det gick till när du gjorde värnplikten och samtidigt bokade artister till festivalen Big Day Summer Festival!

– Det var faktiskt min lillebror, Henrik Hagnäs, som gjorde värnplikten. Han sade att det var en del utmaningar att ordna en festival och samtidigt tjänstgöra på på Nylands Brigad. En gång när jag ringde till honom och skulle kolla upp något angående festivalen var de på väg till skjutbanan, så vi fick skjuta upp telefonsamtalet. Henrik har berättat att han en gång satt i skogen under ett läger och ringde de artister som skulle uppträda.

Bianca Kronlöf
Bildtext Bianca Kronlöf spelar huvudrollen i serien Deg som du kan se på Arenan.

Bianca Kronlöfs fråga: När känner du dig modig?

– Jag har tränat på att vara modig från ung ålder eftersom vi bara var tonåringar när vi grundade Guns Rosor. I början var jag nervös eftersom det var jag som skulle prata mellan låtarna. Nya utmaningar bygger mod och jag har inga problem att ringa obekanta personer. Har jag ett ärende åt svenska kungen och hittar hans nummer så ringer jag direkt.

Lyssna på de övriga frågorna och svaren i klippet nedan. Där berättar Herman om vilken låt som gör publiken mest pilsk, om det ska vara ananas på pizzan och vad han gör när ingen tittar på.

Diskussion om artikeln