Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Magdalena Andersson vald till Sveriges statsminister – igen

Från 2021
Uppdaterad 30.11.2021 10:15.
Magdalena Andersson utsågs till statsminister - igen - Spela upp på Arenan

Magdalena Andersson har med en liten marginal valts till Sveriges första kvinnliga statsminister. Det här efter att ha valts och avgått på samma dag förra veckan.

Magdalena Andersson kommer att bilda en socialdemokratisk enpartiregering. Det här efter att Miljöpartiet förra veckan hoppade av regeringssamarbetet.

Det är första gången på 15 år som Sverige leds av en enpartiregering. Senast det hände var Göran Persson (S) statsminister och Magdalena Andersson statssekreterare.

– Jag är väldigt taggad på att börja jobba, sade Magdalena Andersson inför omröstningen i riksdagen.

Ruotsin valtiopäivien istuntosali.
Bildtext Magdalena Andersson valdes åter igen till statsminister i riksdagen.
Bild: Claudio Bresciani / EPA

På en presskonferens efter statsministeromröstningen räknar Andersson upp tre områden som hennes regering ska fokusera på. Det handlar om välfärden, klimatomställningen och att bekämpa kriminaliteten i landet. Hon får frågan om det kommer att märkas att det är en enpartiregering som styr.

– Mandatfördelningen ser likadan ut i riksdagen så på det sättet har det inte ändrats, men det kommer att bli tydligare att vi kommer att satsa på de tre områden som jag nyss räknade upp, säger Magdalena Andersson.

Utfallet i riksdagen var 101 ja-röster, 75 avstod och 173 nej-röster. Om 175 eller fler röstar nej faller statsministern. Anmärkningsvärt var att Liberalernas Nina Lundström bröt partilinjen att rösta nej och lade ner sin röst.

– Det är beklagligt och sorgsamt, säger Liberalernas gruppledare Johan Pehrson till SVT.

Svårt parlamentariskt läge i riksdagen

Magdalena Andersson valdes också förra veckan till statsminister, men bad om att bli entledigad endast sju timmar efter valet. Det här för att Miljöpartiet hoppade av regeringssamarbetet efter att oppositionens budget vunnit i budgetomröstningen som skedde samma dag.

– Vi vill inte regera med en budget som förhandlats fram tillsammans med ett högerextremt parti, sade Miljöpartiets språkrör Per Bolund till Svenska Yle i onsdags, syftandes på Sverigedemokraterna.

Per Bolund, Miljöpartiet i Sverige.
Bildtext Per Bolund och Miljöpartiet lämnar regeringen.
Bild: STELLA Pictures

Om ett regeringsparti avgår ska man enligt praxis ordna en ny statsministeromröstning. Därför såg sig Andersson tvungen att avgå, och i dag röstas fram till statsminister igen.

Socialdemokraterna tvingas nu regera med en budget som till viss del förhandlats fram av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Dessutom är man tvungen att få Centerpartiets, Miljöpartiets och Vänsterpartiets stöd för att få igenom sin politik i riksdagen.

Bildkollage av Lucas Dahlström och Magdalena Andersson

Kommentar: Ursäkta Sverige, men vad hände egentligen under superonsdagen?

Det var några intensiva timmar inom svensk politik.

Svenskar: "Det var rena farsen"

Sveriges riksdags talman Andreas Norlén beklagade i torsdags onsdagens händelseutveckling. Han menar att det skadade förtroendet för riksdagen som institution och för landets politiska system.

– Jag tror att det faktum att riksdagen valde en statsminister på morgonen som sju timmar senare avgår verkar obegripligt för svenska folket, sade Andreas Norlén.

De personer som Svenska Yle pratade med på Stockholms gator ger talmannen rätt.

Tore Linde skrattar
Bildtext Tore Linde tycker att svensk politik är en röra just nu.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

– Det känns väl lite rörigt, säger Tore Linde som står utanför riksdagen.

Tror du att läget kan lösas på något sätt?

– Det är svårt. Med ett nytt val möjligen, men som det ser ut nu ser det ut som om att alla har låst sig i sina positioner, så det känns inte riktigt så nej, säger Linde.

Tore Linde får medhåll av Marianne Lindblad som följde med alla svängar inom svensk politik förra veckan.

Marianne Lindblad står på en kullerstensgata
Bildtext Marianne Lindblad följde med den politiska karusellen i onsdags.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

– Jag tycker att det var rena farsen. Man kunde inte stänga av då det hände saker hela tiden, säger Marianne Lindblad.

Magdalena Andersson valdes till statsminister i dag igen, vad tycker du om henne?

– Jag tycker att hon verkar vettig och klok. Hon står med båda fötterna på jorden. Det tycker jag, trots att jag aldrig har röstat på hennes parti, säger Lindblad.

Magdalena Andersson blir formellt Sveriges statsminister på en skifteskonselj som ordnas på tisdag.