Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Socialdemokraterna ensamma på tronen i Sverige – men det är blåsigt på toppen

Från 2021
Uppdaterad 29.11.2021 15:40.
Magdalena Andersson håller blombuketter i handen, ser stolt ut. Personer omkring henne klappar.
Bildtext Det parlamentariska läget i Sverige är trots regeringsbytet minst sagt knepigt, skriver Lucas Dahlström.
Bild: EPA-EFE/Björn Larsson Rosvall/Yle

Magdalena Andersson är för andra gången på en vecka vald till Sveriges statsminister. Nu bildar Socialdemokraterna en enpartiregering, men låsningarna i riksdagen består.

Magdalena Andersson blev på måndagen vald till statsminister i den åttonde statsministeromröstningen i Sveriges riksdag sedan 2018. Vill man vara snäll kan man säga att hon krossade glastaket två gånger på en vecka då hon både i onsdags och nu på måndag blev vald till Sveriges första kvinnliga statsminister.

Andersson hann aldrig officiellt tillträda som statsminister innan hon var tvungen att avgå, men den här gången väntar sig ingen en likadan karusell som förra veckan. Den officiella skifteskonseljen ska troligtvis ske på tisdag och då kan Stefan Löfven äntligen avgå som statsminister och börja fokusera på annat.

För Magdalena Andersson handlar det nu om att fylla de fem ministerposter som Miljöpartiet lämnar efter sig med Socialdemokrater. Dessutom ska någon ta över hennes roll som finansminister.

Inget nytt med S-regering

Att Sverige leds av en enpartiregering är inget nytt. Senast det hände var mellan 1994 och 2006 då Socialdemokraterna under ledning av Ingvar Carlsson och Göran Persson ensamma ledde Sverige. Men då var man ett starkare parti med betydligt fler mandat i riksdagen.

Det parlamentariska läget i Sverige är trots regeringsbytet minst sagt knepigt. Socialdemokraterna måste fortfarande förhandla med Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet för att få igenom sin politik. Alla partier har en egen agenda och egna mål inför valet i september 2022.

Dessutom är den socialdemokratiska regeringen tvungen att i viss mån regera på en budget som är framförhandlad av ärkerivalerna Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna.

Det blir troligtvis långa och blåsiga tio månader på toppen för Magdalena Andersson och Socialdemokraterna.

Diskussion om artikeln