Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Roponen inleder världscupsäsongen i Lillehammer – Hakola hoppas få börja rehabträna redan den här veckan: "Har fortfarande OS och medaljer i sikte"

Från 2021
Ristomatti Hakola åker i Ruka.
Bild: Tomi Hänninen

19 finländska åkare får chansen när världscupen fortsätter i Lillehammer under det kommande veckoslutet. Riitta-Liisa Roponen ingår i truppen och kommer att göra sin första tävling i världscupen den här vintern.

Efter den kylslagna premiären i Ruka drar nu världscupen vidare till Norge och Lillehammer. Där väntar tävlingar i sprint, ett distanslopp samt stafetter.

Det finländska laget presenterades i dag och totalt 19 åkare får chansen i Lillehammer.

Redan på söndagen blev det klart att Remi Lindholm skulle få tävla vidare i världscupen och han får nu sällskap av Juuso Haarala, Perttu Hyvärinen, Emil Liekari, Lauri Lepistö, Niilo Moilanen, Joni Mäki, Iivo Niskanen, Verneri Suhonen och Lauri Vuorinen.

På damsidan är nio åkare uttagna. En av dessa är Riitta-Liisa Roponen som kommer att göra sitt första världscuplopp den här säsongen.

De övriga åkarna är Jasmi Joensuu, Anne Kyllönen, Katri Lylynperä, Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Maaret Pajunoja, Eveliina Piippo och Krista Pärmäkoski.

Hakola ivrig att börja träna

För Ristomatti Hakola kommer det att dröja några veckor innan han kan tävla igen. Hakola bröt ett revben i lördags och i dag kommer det att klarna hur pass allvarlig skadan är.

– Magnetundersökningen kommer att visa om det är mer än ett revben som är brutet. Jag har aldrig brutit ett revben tidigare så det är svårt att uppskatta hur lång återhämtningstiden blir, säger Hakola till Yle.

Hakola hoppas ändå att han får börja med rehabträningen redan den här veckan.

– Förhoppningsvis får jag snart börjar göra den aeroba träningen. Som uthållighetsidrottare vill man alltid träna så fort som möjligt.

– Direkt när jag kan börja åka skidor igen åker jag till Lappland för att träna. Sedan tar det två till tre veckor så är jag i mitt livs form igen, säger Hakola med ett leende.

Skadan har ändå inte kastat om i Hakolas säsongsplan. OS i februari är fortfarande det stora målet.

– Framtiden ser lite mörk ut men jag ska göra göra saker så bra som möjligt. Jag har fortfarande OS och medaljer i sikte, säger han.

Diskussion om artikeln