Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp vill se nya restriktioner för publikevenemang

Yleisöä Ursus Factoryn Tavastian keikalla 15.7.2021.
Bildtext Covidintyg eller som mest 20 personer i publiken, vill gruppen att regionförvaltningsverket inför.

Huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp vill att Regionförvaltningsverket i Södra Finland begränsar publikantalet för evenemang som ordnas inomhus till 20 personer.

Arrangörerna har möjlighet att välja att kräva covidintyg som alternativ till restriktionerna, säger gruppen. Restriktionerna skulle också omfatta verksamhet som är riktad till barn och unga, men alla under 16 år får delta i publika evenemang trots att arrangören kräver covidintyg.

Koordineringsgruppen vill dessutom att verksamheten i lokaler, som är öppna för allmänheten eller som används i kund- eller deltagarsyften, ska arrangeras så att det är möjligt att undvika närkontakt med andra deltagare.

Gruppen lyfter fram att coronaläget har försämrats i huvudstadsregionen och att det främst är ovaccinerade vuxna som upprätthåller de höga smittosiffrorna.

För tillfället begränsas publika evenemang som innefattar allsång eller evenemang där det finns ståplatser för publiken.

Huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp anser att restriktionerna för publika evenemang och kundlokaler är nödvändiga för att begränsa smittspridningen och trygga hälsovårdens bärkraft.

Gruppen vill att restriktionerna är i kraft över årsskiftet, så att de också omfattar jul- och nyårsfestligheterna.