Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Den nya virusvarianten omikron kan ha nått Finland – vad händer nu?

Uppdaterad 29.11.2021 17:01.
En kvinna i grön jacka och munskydd står vid en skärm för avgående flyg.
Bildtext Hälsokontroller kan bli obligatoriska för resenärer från en del länder när omikron sprider sig i högre grad.

Två misstänkta fall av den nya virusvarianten omikron utreds och det verkar oundvikligt att varianten förr eller senare kommer att sprida sig också i Finland. Vi kollade upp vad som händer då varianten når finländsk mark.

Tidigare under måndagen kom uppgifter om att omikron kan ha konstaterats Finland, men det här kan bekräftas med säkerhet först inom några dagar. Varianten finns ändå redan i flera europeiska länder och det lär hur som helst bara vara en tidsfråga innan det första bekräftade fallet rapporteras också här.

– Så gott som alla virusvarianter har nått oss, men alla har inte kommit åt att sprida sig här, säger Asko Järvinen infektionsöverläkare inom HUS.

Han påpekar ändå att vi inte vet vad som kommer att hända när omikron når Finland, eftersom informationen om själva varianten är så pass knapphändig.

– Vi vet inte i vilken utsträckning den kommer att sprida sig, men redan nu har den spritt sig lokalt i en del länder. Vi vet inte vilken sjukdomsbild varianten ger, är den svårare eller lindrigare, kan den till exempel slå ut deltavarianten som nu dominerar, säger Järvinen.

– Den brasilianska varianten och den tidigare sydafrikanska varianten spred sig endast lite i vårt samhälle, medan deltavarianten och den brittiska varianten fick stor spridning i samhället, säger Taneli Puumalainen, avdelningschef vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Nya coronarestriktioner kan komma på frågan när ny variant sprider sig

När en ny variant börjar spridas i samhället kan det bli frågan om nya coronaåtgärder. Senast en ny variant tog över var i somras, då den smittsamma deltavarianten började spridas bland befolkningen. De flesta coronafallen som konstateras i Finland är fortfarande just av delta.

Då deltavarianten började sprida sig i vårt land var vaccintäckningen ändå betydligt sämre än vad den är nu och då infördes nya restriktioner bland annat för restauranger och barer.

Asko Järvinen sitter inne på sitt arbetskontor iklädd läkarjacka.
Bildtext Ovaccinerade utgör för tillfället ett större hot mot intensivvården i vårt land än den nya virusvarianten, säger Asko Järvinen vid HUS.

Nu är vaccintäckningen redan över 80 procent och största delen av finländarna är alltså skyddade mot allvarlig coronasjukdom. Problemet är att vi ännu inte vet om vaccinen biter på omikron.

– Man måste se på alla varianter med viss oro, det gäller också den här, men vi vet för lite om den ännu, säger Järvinen.

Hälsokontroller kan bli obligatoriska vid inresa från vissa länder

När en ny variant sprider sig i vårt land kan det också bli frågan om nya åtgärder vid gränserna, som obligatoriska hälsokontroller för personer som reser till Finland från vissa specifika länder.

– Om det slås fast att omikron kan sprida sig snabbt bland befolkningen måste också Regionförvaltningsverket fatta beslut om huruvida obligatoriska hälsokontroller kan bli nödvändiga, säger Puumalainen.

Med hjälp av kontroller försöker man identifiera alla fall av omikronvarianten.

– Det är sannolikt att vi kommer att se fler misstänkta fall under de kommande dagarna. Vid gränsen används ett test som kan identifiera omikron. De här fallen måste ännu analyseras vidare innan man kan bekräfta eller utesluta dem, säger han.

Personer som bekräftas ha omikron isoleras och sådana som kan ha exponeras försätts i karantän, enligt Puumalainen.

Redan nu har Finland infört reserestriktioner för människor som reser till Finland från Sydafrika, Botswana, Eswatini (Swaziland), Lesotho, Moçambique, Namibia eller Zimbabwe. Endast personer som har en nödvändig orsak till resan tillåts komma till Finland. Finländare och andra som bor i Finland får ändå alltid komma tillbaka hem.

Finländare och människor som bor permanent i Finland har under de senaste dagarna återvänt till Finland från Sydafrika och enligt Puumalainen måste de följas upp noga.

Smittspårningen intensifieras för att hitta alla exponerade

Varje misstänkt fall leder till att man försöker spåra alla dem som umgåtts med den smittade personen för att kunna försätta dem i karantän.

– Vi vill nu på alla sätt hindra virusvarianten från att slå rot i Finland, säger Puumalainen.

Han säger att man därför bland annat intensifierar smittspårningen.

– Ännu är det svårt att säga så mycket om reserekommendationer till andra länder, säger Puumalainen.

En gråhårig man står vid Social- och hälsovårdsministeriets byggnad. Han tittar in i kameran och ler något. Han är klädd i mörk kavaj och en blå skjorta.
Bildtext Inom de kommande dagarna kan nya misstänkta fall av omikron upptäckas i Finland, säger Taneli Puumalainen vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Enligt honom kan nya reserestriktioner ändå komma att införas. Han tror ändå inte att resor inom Finland, till exempel fjärrtågstrafiken, kommer att påverkas av varianten.

Vi vet ändå inte vilka restriktioner eller åtgärder som kan komma på fråga, innan vi vet mer om själva virusvarianten.

Enligt Asko Järvinen kommer vi sannolikt att få mer information om varianten under den kommande veckan, och om några veckor kommer vi att veta åt vilket håll läget går.

– Det viktiga är att få reda på om varianten kan sprida sig bland de vaccinerade och om den i så fall orsakar en svår variant av sjukdomen, säger han.

Intensivvårdsavdelningarna påverkas knappast av omikron, ovaccinerade större problem

Järvinen tror inte att omikron kommer att förvärra läget på intensivvårdsavdelningarna i vårt land, åtminstone inte på kort sikt. Han poängterar också att de ovaccinerade utgör ett större hot mot intensivvården än en ny möjlig variant.

– Man kan inte ha en klar beredskapsplan i väntan på nya varianter eftersom de alla är lite olika. Men det verkar som om det går att känna igen den här varianten på basis av testresultat. Om man kan känna igen varianten kan man också rikta till exempel smittspårning till den grupp där man tror att varianten kan spridas, säger Järvinen.

Men trots att det går att öka coronatestningen och smittspårningen så går det inte att förhindra en variant från att spridas i samhället, enligt honom.

– När omikron sedan når oss kan vi knappast hålla den utanför samhället om vi inte helt och hållet stänger gränserna. Men vi kan kanske stävja smittspridningen och på så sätt se till att sjukhusen inte överbelastas, om det är så att varianten orsakar svår sjukdom, säger Järvinen.

Järvinen säger att det för tillfället inte finns några planer på nya coronavdelningar inom HUS, nu ligger fokuset på att försöka få ner antalet intensivvårdspatienter.