Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mindre oro för omikron på aktiemarknaden – återhämtning efter fredagens börsfall

En person håller i en telefon där man kan se aktiekurser.

Aktiekurserna stiger på måndagen på många håll världen över. Innan börserna öppnade fruktade många att oron för den nya coronavarianten omikron skulle fortsätta. Men placerare världen över ser mera optimistiskt på läget.

Aktiekurserna har på måndagen stigit i Europa med över 1 procent. Börsen i Helsingfors hade på eftermiddagen stigit med 1,66 procent. Också i USA väntas kurserna vända uppåt.

Asien utgör ändå ett undantag från den globala optimismen. Bland annat i Japan sjunker kurserna sedan landet stängt sina gränser för utlänningar.

Dagens utveckling har för många kommit som en positiv överraskning efter fredagens börsras. Då förlorade världens aktier närmare 2 biljoner euro i värde i samma takt som olika länder började införa nya reserestriktioner.

Trots att det nu har blivit klart att omikron redan har spridit sig till många länder världen över verkar placerare lita på uppgifter att den inte ger så all varliga symptom som man först fruktade.

Detta efter att en sydafrikansk läkare som var en av de första som kom den nya covidvarianten på spåren hade sagt att omikronpatienterna verkar ha milda symptom.

Det är ändå för tidigt för att man säkert ska kunna säga hur representativa dessa uppgifter är. Om omikronvarianten visar sig ge värre symptom än många nu hoppas kommer det sannolikt igen att få börskurserna på fall.