Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nya beslut från RFV ska hindra framfarten för ny coronavariant – obligatoriska hälsokontroller för inresande från afrikanska länder

Från 2021
Uppdaterad 29.11.2021 19:51.
Coronatestning där person i bil testas av vårdare i skyddsutrustning.
Bildtext Alla kommuner som svarar för gränsövergångar måste ordna hälsokontrollerna, beslöt Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland på måndagen.
Bild: Antti Eintola / Yle

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland fattade under måndagen brådskande beslut som ska stävja omikronvariantens framfart. Enligt myndighetens beslut ska alla gränsövergångskommuner ordna hälsokontroller av alla inresande som 14 dygn innan de anländer till Finland har vistats i länder där man har upptäckt att varianten sprids.

Det handlar om två separata beslut. Dels ett beslut som riktar sig till kommunerna, som bör organisera hälsokontrollerna, och dels ett beslut enligt vilket de inresande i fråga förordnats delta i hälsokontrollen. Ett covid-19-prov kan tas i samband med kontrollen.

Besluten gäller inresande från vissa länder i södra Afrika, där omikronvarianten sprids. Båda besluten trädde i kraft omedelbart. Besluten är i kraft till slutet av året.

Osäkert hur Österbotten påverkas

Ledande överläkare Heikki Kaukoranta säger att det ändå är lite osäkert hur besluten påverkar Österbotten.

– Vi har inga direkta flyg hit. De resenärer som kommer till Österbotten från afrikanska länder reser via någon större flygplats ute i Europa, säger Kaukoranta.

Kaukoranta säger att det är omöjligt att veta varifrån personer som reser vidare till exempelvis Vasa med inrikesflyg eller tåg kommer.

– Vi kan inte hitta de här människorna här i Vasa. Det är främst på Helsingfors-Vanda flygplats som hälsokontrollerna borde utföras. Där kan de här personerna nås och skickas för test eller karantän, säger Kaukoranta.

Regionförvaltningsverkets beslut fattades med stöd av 16 § i lagen om smittsamma sjukdomar.

Oro för ny variant bakom besluten

Att genomgå en obligatorisk hälsokontroll gäller personer som inom de senaste 14 dygnen har vistats i något av följande länder: Sydafrika, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho, Eswatini (Swaziland), Moçambique eller Malawi.

Förteckningen över länderna grundar sig på uppgifter från Institutet för hälsa och välfärd (THL) om länderna där den nya virusvarianten tillsvidare har påträffats. Institutet uppdaterar förteckningen över länderna allt eftersom det får ny information. Förordnandet om att genomgå en hälsokontroll gäller inte barn under 6 år.

Bakom de brådskande besluten ligger en oro för den nya virusvarianten, som bedöms utgöra ett betydande epidemiologiskt hot. Man misstänker att varianten sprids snabbare än tidigare virusvarianter och eventuellt kan leda till att också personer som är fullvaccinerade insjuknar.

Osäkert om vaccinet biter på den nya varianten

Heikki Kaukoranta säger att den nya virusvarianten är så ny att man inte ännu kan dra så många säkra slutsatser.

– Det vi vet är att den nya virusvarianten sprider sig kraftigare än deltavarianten och har en annorlunda struktur. Men vi vet inte ännu hurdan effekt coronavaccinet har på den här varianten, säger Kaukoranta.

I väntan på exaktare forskning ska hotet som virusvarianten innebär enligt försiktighetsprincipen bemötas med effektiva åtgärder, skriver regionförvaltningsverket i ett pressmeddelande.

Heikki Kaukoranta uppmanar till försiktighet.

– Var och en måste vara uppmärksam på sitt eget beteende. Använd ansiktmask, ta vaccinet och försök hålla dig till ditt eget sällskap. Kanske måste vi nu igen undvika större folksamlingar.

Kaukoranta säger att vi i värsta fall har en framtid med flera nya varianter att vänta de närmaste åren. Vi blir kanske tvugna att fortsättningsvis leva med begränsningar och minska vårt resande.

– Vi måste ta ansvar för liv och hälsa. Det kan innebära begränsningar för att barnen ska kunna gå i skola och de äldre inte behöver vara rädda att bli allvarligt sjuka. Var och en måste spela sin roll i att bekämpa coronan, säger Kaukoranta.

Artikeln uppdaterad med kommentarer av ledande överläkare Heikki Kaukoranta den 29.11 kl. 19.42.